19 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Fonduri fără precedent alocate pentru sistemul de situaţii de urgenţă
Fonduri fără precedent alocate pentru sistemul de situaţii de urgenţă

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, susţine că autorităţile au "alocat fonduri fără precedent pentru sistemul de situaţii de urgenţă" din România.
El a declarat, recent, la Botoşani, că sumele alocate pentru investiţiile din domeniul situaţiilor de urgenţă se ridică la 600 de milioane de euro.
"Asistăm la un moment istoric, în care pompierii şi situaţiile de urgenţă în general sunt considerate de importanţă strategică pentru populaţie şi pentru ţară. La nivel naţional, s-au alocat fonduri fără precedent şi aici vorbesc de aproape 600 de milioane de euro alocate situaţiilor de urgenţă de către Guvern. Premierul a decis să le aloce din fonduri europene, să ne permită să ne dotăm cu tot ce este nevoie, să eliminăm tot ce este mai vechi de 30 de ani, de 25 de ani, să venim mai aproape şi mai eficient de populaţie", a afirmat şeful DSU.
Arafat a precizat că din fondurile totale de 600 de milioane de euro alocate pentru sectorul de urgenţe, aproximativ 170 de milioane de euro sunt pentru componenta de aviaţie, în special pentru căutare şi salvare montană, iar 430 de milioane de euro merg către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).
Potrivit oficialului DSU, fondurile alocate IGSU vor fi destinate înlocuirii parcului auto vechi, menţionând că vor fi înlocuite peste 500 de autospeciale vechi de peste 30 de ani. De asemenea, din aceste fonduri vor fi achiziţionate 180 de autoscări, necesare intervenţiilor în zonele urbane, însă, în acelaşi timp, vor permite IGSU să dezvolte o structură navală la Constanţa, capabilă să intervină pentru stingerea de incendii, căutarea şi salvarea pe apă.
"Acestea sunt sume care vor arăta o diferenţă mare în sectorul de urgenţă, care va îngloba tot sectorul, nu numai partea de pompieri, şi asta o să o vedem în următorii doi ani. O să se simtă diferenţa majoră în următorii doi ani", a mai precizat Arafat.

Read Arafat: "Responsabilitatea de a efectua achiziţiile de ambulanţe noi va aparţine IGSU"

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) este entitatea care va avea responsabilitatea de a efectua achiziţiile de ambulanţe atât pentru serviciile de ambulanţă, cât şi pentru Serviciul Mobil de Urgenţe, Reanimare şi Descarcerare (SMURD), a anunţat, recent la Botoşani, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat.
Potrivit acestuia, Guvernul urmează să emită, în perioada imediat următoare, un act normativ, în baza căruia să fie reluată procedura de achiziţie de autospeciale de tip ambulanţă.
"Din dispoziţia premierului, după mai multe discuţii, s-a stabilit că IGSU va fi entitatea centralizată de achiziţie de ambulanţe şi pentru Ambulanţă şi pentru Serviciile Mobile de Urgenţe, Reanimare şi Descarcerare (SMURD). Ordonanţa de urgenţă a fost semnată şi de ministrul de Interne, de doamna ministru Dan, şi de ministrul Sănătăţii, domnul ministru Bodog. Acum este la avizat. Dacă săptămâna aceasta se realizează avizarea ei, intră în şedinţă de Guvern şi se aprobă, pompierii reiau licitaţia care s-a oprit în februarie", a afirmat Arafat.
Şeful DSU este de părere că primele ambulanţe noi vor fi cumpărate în 2018, urmând ca procesul de achiziţie să se întindă pe o perioadă de patru ani.
"Dacă semnăm acordul cadru anul acesta şi semnăm primele contracte subsecvente, primele livrări vor fi anul viitor pentru serviciile de ambulanţă şi pentru SMURD. Cantitatea care va fi licitată este de 3.000 de ambulanţe, 4.000 de ambulanţe de diferite categorii. Nu înseamnă că se cumpără toate. În primul an încercăm să avem cel puţin două-trei sute pentru serviciile de ambulanţă şi vreo 150-200 pentru SMURD şi cu asta să schimbăm maşinile care au atins deja kilometraj de 700-800.000 de kilometri. Nici nu este bine să le iei toate deodată şi să îmbătrânească toate deodată. Este vine să începem să înlocuim treptat de la cel mai vechi la cel mai recent cumpărat", a adăugat Raed Arafat.

Ideea încheierii unor poliţe de asigurare pentru pompieri, nu este susţinută de Raed Arafat

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, nu susţine ideea încheierii unor poliţe de asigurare de viaţă pentru personalul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).
El a declarat, recent, la Botoşani, că este mai eficient să despăgubeşti un angajat ISU sau familia acestuia, în cazul unor invalidităţi sau decese, decât să plăteşti poliţe anuale către companiile de asigurări.
"De regulă nu se fac asigurări, ci se asigură sume de compensare dacă se întâmplă ceva. Noi avem aceste sume. Poate că trebuie acolo lucrat, ajustat acest lucru, dar în loc să faci o asigurare pentru o armă întreagă de 27.000 de oameni, unde, din fericire, numărul accidentelor este foarte mic, mai bine stabilim un mecanism prin care, dacă este un accident sau ceva, atunci compensăm familie şi persoana respectivă, dacă e vorba de invaliditate, printr-o sumă care este o sumă corectă şi pe care, de altfel, putea să o primească de la asigurări", a afirmat şeful DSU.
Raed Arafat susţine că mecanismul de compensare funcţionează şi în alte state ale Europei, considerând că militarii ISU au posibilitatea de a încheia poliţe de asigurări individuale.
"Am verificat şi în alte ţări. Cine doreşte să se asigure de regulă se asigură personal, dar, într-adevăr, statul vine cu compensări şi cu sprijin dacă se întâmplă vreun deces sau o invaliditate în timpul unei intervenţii. Este mult mai eficient decât să asiguri pe toată lumea şi să plăteşti prime de asigurări foarte mari în fiecare an", a adăugat Arafat.


Articole înrudite