04 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Gospodăriile de şomeri au avut venituri medii lunare de peste 1.500 de lei în 2015
Gospodăriile de şomeri au avut venituri medii lunare de peste 1.500 de lei în 2015

Veniturile totale ale unei gospodării în care principalul membru al familiei era şomer au fost anul trecut de 1.541 lei lunar, de două ori peste câştigul minim net pe economie valabil anul trecut, în timp ce câştigurile unei familii cu salariaţi s-au ridicat la 3.654 lei pe lună, arată raportul "Coordonate ale nivelului de trai în România. Veniturile şi consumul populaţiei în anul 2015", realizat de Institutul Naţional de Statistică (INS). În 2015, salariul minim pe economie a fost, în România, de 1.050 lei brut, ceea ce însemna 777 lei net. Anul trecut, venitul mediu lunar ale unei gospodării din România se ridica la 2.686,80 lei, în creştere cu 7,4% faţă de 2014,  iar câştigul mediu pe persoană s-a majorat cu 7,8% în 2015 şi a ajuns la 1.010 lei.
Cele mai mari venituri (3.656 lei lunar) le-au realizat gospodăriile de salariaţi, cu 36,1% mai mari decât media naţională, iar cele mai mici (1.541 lei lunar) gospodăriile de şomeri, cu 42,6% sub nivelul mediu. Autorii raportului avertizează, însă, că o mare parte a gospodăriilor din România sunt de fapt gospodării mixte, cuprinzând persoane care beneficiază de diferite tipuri de venituri. “Prin urmare, veniturile ce revin în medie pe o gospodărie sau pe o persoană din categoriile analizate arată o situaţie economică a acestora mai mult sau mai puţin diferită de situaţia gospodăriilor <pure>, adică a gospodăriilor care trăiesc numai din salarii sau numai din pensii”, se arată în analiza INS. De exemplu, în gospodăriile de pensionari trăiesc şi aduc venituri un număr mare de salariaţi. În 2015, din numărul total de persoane din gospodăriile de pensionari, 11,9% au fost salariaţi, iar astfel de cazuri ridică media veniturilor gospodăriilor de pensionari, întrucât salariile sunt în general mai mari decât pensiile. Astfel, în cazul gospodăriilor de salariaţi principala formă de venit o reprezintă veniturile salariale (85,2% din veniturile totale), la gospodăriile de pensionari – veniturile din prestaţii sociale (60,6%), iar la gospodăriile de lucrători pe cont propriu – veniturile din activităţi neagricole independente (47,2%). În cazul familiilor de agricultori, veniturile din agricultură  reprezintă doar 31,5% din total, în timp ce contravaloarea produselor agroalimentare pe care le produc în gospodărie generează 38,5% din venituri.
Gospodăriile de şomeri obţin mai puţin de un sfert (23,6%) din venituri din prestaţii sociale, în timp ce 36,5% din bani provin din salarii, arată raportul INS. Datele INS arată şi o dependenţă mare a câştigurilor de nivelul de educaţie, astfel că familiile în care membrii au educaţie superioară se află pe cea mai înaltă treaptă de venituri.


Articole înrudite