26 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
În afara graniţelor trăiesc între şase şi opt milioane de români
În afara graniţelor trăiesc între şase şi opt milioane de români

Românii din afara graniþelor se confruntã cu probleme legate de menþinerea identitãþii, dar ºi de integrare ºi acomodare în noile societãþi, a declarat  ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David.

El a deschis lucrãrile Forumului Românilor de pretutindeni, care s-a desfãºurat vineri ºi sâmbãtã la Bucureºti, vorbind despre "o nouã realitate, care aratã cã în afara graniþelor trãiesc între ºase ºi opt milioane de români".

"Ei sunt fie în jurul graniþelor României, în comunitãþi istorice, care sunt stabili ºi care au purtat de-a lungul istoriei identitatea naþionalã româneascã. În jurul graniþelor trãiesc poate douã-trei milioane de români, incluzând þãrile din jurul graniþelor, fie cã vorbim de Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria, þãrile Balcanice ºi, desigur, vorbim de românii din Basarabia, cei care sunt cetãþeni ai Republicii Moldova. Acestora li se alãturã circa patru sau cinci milioane de români care, în procesul migraþiei, s-au stabilit mai la început în SUA, Canada, þãri care reprezentau visul democraþiei, care au construit comunitãþi româneþti importante. Alãturate acestora sunt noile comunitãþi din spaþiul european, preponderent constituite în ultimii 23 de ani, care, ca dimensiune ºi importanþã, au crescut spectaculos în ultimii zece ani, ceea ce ne aratã în spaþiul european undeva 2,7 — 3,5 milioane de români", a indicat David.

El a menþionat cã Turcia ºi þãrile arabe reprezintã o nouã destinaþie de lucru pentru români, care, odatã ajunºi acolo, constituie comunitãþi.

"Problemele acestora sunt, în principal, legate de menþinerea identitãþii naþionale — fie cã vorbim de cea lingvisticã, culturalã sau spiritualã, pe de o parte; pe de altã parte, noile probleme care þin de elementele de integrarea ºi acomodarea cu noile societãþi ºi care vizeazã problematica drepturilor, drepturi care sunt izvorâte din cetãþenia europeanã, dar ºi drepturi ale românilor care nu au cetãþenia românã sau cetãþenia europeanã ºi care sunt rãspândiþi în statele din jurul graniþelor, dar ºi în alte state ale lumii, unde, din motive independente de voinþa lor, de-a lungul timpului, au fost obligaþi ºi constrânºi (...) sã renunþe la cetãþenia românã. Dar sunt români, chiar dacã au cetãþenia vremelnicã sau statornicã a unui alt stat. Problemele lor de identitate sau de drepturi sunt în obligaþia noastrã ºde aceea avem obligaþia de a fi în slujba lor", a spus David.

Ministrul delegat a þinut sã sublinieze cã românii din afara graniþelor alcãtuiesc "un corp comun cu românii din Româna" ºi, din acest punct de vedere, autoritãþile de la Bucureþti nu-i pot trata diferit pe cei din þarã ºi pe cei din strãinãtate.

"Românii din afara graniþelor sunt corp comun cu românii din Româna ºi practic întregesc esenþa ºi creativitatea poporului român ºi nu putem sã facem distincþie, din aceastã perspectivã, între cei care trãiesc în România ºi cei din afara graniþelor pentru cã, pânã la urmã, cu toþii avem o rãdãcinã comunã, rãdãcina neamului românesc", a punctat Cristian David.

El a afirmat cã funcþia de ministru delegat pentru românii de pretutindeni reprezintã "o platformã de îngemãnare strategicã ºi executivã" formatã din 18 instituþii la diferite niveluri, guvernamental sau parlamentar.


Articole înrudite