05 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Produsul Intern Brut (PIB) a crescut în trimestrul al doilea, faţă de primele trei luni ale anului, cu 0,5%, după două trimestre consecutive de scădere, astfel că în primul semestru economia a urcat cu 0,8%, serie brută, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2011.
"Conform primelor estimări, Produsul intern brut în trimestrul II 2012 a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,5% comparativ cu trimestrul I 2012 (date ajustate sezonier). Faţă de acelaşi trimestru din anul 2011, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 1,2% pe seria brută şi cu 1,7% pe seria ajustată sezonier. În semestrul I 2012 Produsul intern brut a crescut comparativ cu semestrul I 2011 cu 0,8% pe serie brută şi cu 1,4% pe serie ajustată sezonier", se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).
INS a publicat marţi estimările "semnal" privind evoluţia PIB în trimestrul al doilea, urmând să anunţe varianta provizorie a indicatorului la 6 septembrie.
La jumătatea lunii iulie ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, a declarat că economia va înregistra o creştere faţă de trimestrul al doilea de anul trecut şi comparativ cu primele şase luni din 2011, fiind posibilă şi o ieşire din recesiune tehnică, chestiune însă mai puţin relevantă.
Economia este în recesiune întrucât ianuarie-martie a fost al doilea trimestru consecutiv de scădere (cu 0,1%) comparativ cu lunile anterioare. Scăderea din primul trimestru a fost limitată de evoluţiile pozitive din agricultură şi informaţii şi comunicaţii.
Guvernul a redus recent prognoza de creştere economică pentru acest an, de la 1,5% la 1,2% din PIB, relevă proiectul de rectificare bugetară obţinut de MEDIAFAX.
Prin Legea bugetului de stat pe 2012 aprobată la finele anului trecut, Guvernul a stabilit o ţintă de creştere economică de 1,8-2,3% din PIB, redusă ulterior la 1,5% din PIB, în urma discuţiilor cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).
Proiectul primei rectificări bugetare din acest an, programată pentru ultima parte a lunii august, relevă că Executivul şi-a redus din nou estimarea de creştere economică, la 1,2% din PIB.
Anul trecut Produsul Intern Brut a crescut cu 2,5%, susţinut în principal de evoluţia din agricultură, cu un plus de 11,3%, şi industrie, domeniu care a înregistrat un avans de 5%.
FMI prevede pentru acest an o creştere economică de 0,9%
Fondul Monetar Internaţional prognozează în acest an o creştere economică de 0,9% pentru România, recuperarea economică urmând să înceapă, realmente, în 2013, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, Erik de Vrijer, şeful delegaţiei FMI pentru România.
"Noi am scăzut prognoza de creştere economică, dar şi inflaţia a urcat mai mult decât ne aşteptam. Deci şi deflatorul este mai sus. Aceste revizuiri se anulează una pe alta, astfel că au efect foarte mic asupra deficitului în sine", a spus der Vrijer.
"FMI prevede anul acesta o creştere economică puţin sub 1%: Practic, prognoza noastră este de 0,9%, iar recuperarea urmează să înceapă, realmente, în 2013. Pe termen mediu, noi credem că această tendinţă a creşterii poate să ajungă până 3%, gradual. Nu este foarte mult pentru o piaţă emergentă, pentru o economie dintr-o piaţă emergentă care are mult de recuperat. De aceea, credem că este spaţiu pentru reforme şi politici economice şi sociale care să majoreze această rată a creşterii", a mai adăugat de Vrijer.


Articole înrudite