19 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Românii alocă mai mult de jumătate din cheltuielile lunare pentru alimente, electricitate, facturi la gaz şi alţi combustibili, având, de departe, cea mai mare pondere din UE, potrivit unei analize UniCredit, prezentată la Astana într-o conferinţă cu ocazia reuniunii anuale a BERD.
Cu o pondere a acestor plăţi de 54% din totalul cheltuielilor lunare, România este urmată de Lituania,(40%), Bulgaria (39%) şi Slovacia (37%).
Ponderea deţinută de alimente, electricitate, gaz şi combustibili în totalul cheltuielilor se situează la 34% în Letonia şi Polonia şi la 32% în Croaţia, Ungaria şi Turcia.
La polul opus al clasamentului privind ponderea cheltuielilor cu alimente, electricitate, gaz şi combustibili în totalul consumului se situează Marea Britanie (12%), Danemarca (15%) şi (Austria 16%).
Totuşi, România este surclasată de Slovacia în ceea ce priveşte ponderea cheltuielilor pentru electricitate, gaz, combustibili în total consum şi se situează aproximativ la acelaşi nivel cu Ungaria şi Cehia.
"Preţurile mai mari la energie şi alimente ar putea influenţa negativ înclinaţia gospodăriilor de a cumpăra şi ar putea afecta serios persoanele cu venituri reduse", potrivit UniCredit.
Pe de altă parte, românii conduc şi topul privind cele mai numeroase locuinţe cu probleme, prost iluminate sau fără dotări elementare (toaletă, duş, baie), aproximativ 43% din populaţie confruntându-se cu astfel de situaţii.
Ponderea este de aproape trei ori mai mare decât în media din Europa Centrală şi de Est şi de circa 15 ori peste media din zona euro.
Alte state din Europa Centrală şi de Est unde ponderea populaţiei care se confruntă cu locuinţe cu probleme este de peste 10% sunt Letonia (21%), Bulgaria (20%), Lituania (19%) şi Estonia (13%).
UniCredit notează că evoluţia condiţiilor financiare ale gospodăriilor la începutul anului 2011 pare încurajatoare, dar întâmpină din ce în ce mai multe provocări, cum ar fi creşterea recentă a preţurilor la alimente şi energie, programele de austeritate care ar putea fi implementate, deşi o mare parte din ajustări au fost deja realizate, şi iniţiativele privind politica legată de sistemele de pensii.

Articole înrudite