04 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
O vestă şi o cască de protecţie balistică pentru femei, testate oficial
O vestă şi o cască de protecţie balistică pentru femei, testate oficial
Centrul de cercetare ştiinţifică pentru apărare CBRN şi ecologie al Agenţiei de Cercetare pentru tehnică şi tehnologii militare din cadrul MApN a testat oficial o vestă şi o cască de protecţie balistică special create pentru femei. Înainte de a fi testate într-un poligon de tragere şi agrement din apropierea Bucureştiului, vesta şi casca de protecţie au fost prezentate de reprezentanţi ai Centrului de cercetare ştiinţifică pentru apărare CBRN şi ecologie.
"Este o vestă de protecţie balistică special destinată pentru femei. Vesta, realizată în urma unui studiu antropometric, are cupe şi se ajustează pe talie. Are un nivel de protecţie III A şi rezistă la gloanţe de 9 mm şi schije. Pachetul de protecţie este acelaşi. Se lucrează la plăcile de protecţie. Plăcile de protecţie nivel IV nu au fost încă adaptate. La nivel mondial, în ultimii trei, patru, cinci ani s-au mai făcut asemenea produse, în special americanii au şi un fel de sindicat în care toţi producătorii de veste de protecţie au luat foarte în serios treaba aceasta pentru că şi ei au constatat, ca şi la ei, că tot mai multe femei se angajează în forţele de securitate", a arătat locotenent-colonelul Claudiu Lăzăroaie, indicând că în 2014, când a fost demarat proiectul, existau aproximativ 3.000 de femei luptătoare în sistemul de apărare. 
El a precizat că vesta a fost realizată în urma studiilor antropometrice pe studente la Academia Tehnică Militară din Bucureşti, cu fonduri de la Ministerul Cercetării, ca urmare a observaţiilor venite din teatrele de operaţii privind ergonomia şi confortul. Lăzăroaie a menţionat că testarea operaţională se va face de către fiecare beneficiar şi că vestele vor fi oferite spre înzestrare de către partenerii economici.
"Sperăm ca de la anul produsul să intre în înzestrare. (...) Nu există certitudine în acest domeniu. Noi putem propune doar un produs care să fie cât mai bun, care să respecte pe cât se poate anumite cerinţe. Decizia de a intra în înzestrare nu este la noi", a menţionat locotenent-colonelul. Lăzăroaie a afirmat că această vestă costă cu 15-20% mai mult decât varianta actuală, motivând că manopera este mult mai mare. 
Maistrul Viorica Patrichi de la Divizionul 164 Forţe Navale pentru Operaţii Speciale din Constanţa a arătat că noua vestă se mulează mult mai bine pe corp. "Vestele anterioare erau mult prea mari", a spus ea, precizând că cea aflată în prezent în dotarea MApN o incomodează la exerciţii. 
Proiectul privind realizarea vestei de protecţie balistică pentru personalul feminin a avut un buget de peste 1.451.000 de lei, majoritatea fonduri de la Ministerul Cercetării şi peste 200.000 de lei cofinanţare de la parteneri. Partenerii au fost Institutul de cercetare-dezvoltare pentru textile şi pielărie şi STIMPEX SA. Vesta de protecţie a fost realizată pe trei dimensiuni — M, L şi XL, cu trei tipuri de cupe — A, B şi C şi are pe interior un material 3D. Vesta şi casca de protecţie balistică au fost testate cu gloanţe de calibrul de 9 mm. Gloanţele au lăsat o amprentă de aproximativ 10 mm în plastelină în cazul vestei şi au produs o deformare de aproximativ 7 mm la cască.

Articole înrudite