12 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Oamenii sunt responsabili pentru circa 84% dintre incendiile de vegetaţie
Oamenii sunt responsabili pentru circa 84% dintre incendiile de vegetaţie

Incendiile de vegetaţie sunt tot mai mari, mai frecvente şi se produc pe o perioadă calendaristică mai mare, iar potrivit unei noi cercetări oamenii sunt responsabili pentru mare parte din aceste incendii, conform unui material publicat de UPI.com.
Cercetătorii au analizat datele pentru fiecare incendiu de vegetaţie pentru care au fost mobilizate unităţi de pompieri în perioada 1992 şi 2012. Din cele 1,5 milioane de incendii analizate, oamenii sunt responsabili pentru declanşarea a 84% dintre acestea. De asemenea, oamenii sunt vinovaţi pentru aproape jumătate, circa 44%, din suprafeţele arse de-a lungul a 20 de ani.
Fulgerele reprezintă de asemenea cauza producerii a jumătate din suprafeţele arse, însă cercetătorii susţin că oamenii reuşesc să extindă nişa incendiilor în locuri unde fulgerele nu reuşesc să declanşeze incendiile de vegetaţie.
''Oamenii extind incendiile în mai multe locaţii şi în condiţii diferite de mediu decât reuşesc fulgerele'', potrivit studiului.
''Focurile generate de oameni au extins această nişă a incendiilor în zone unde din punct de vedere istoric s-a înregistrat o densitate destul de scăzută a fulgerelor'', conform cercetării.
Cercetătorii susţin că eforturile de atenuare a incendiilor de vegetaţie ar fi realizate cu succes dacă s-ar concentra pe limitarea extinderii incendiilor provocate de om. O asemenea sarcină ar fi tot mai dificilă de vreme ce tot mai mulţi oameni se mută în regiunea denumită generic Breteaua Soarelui (care se întinde din California până în Florida) şi pentru că suburbiile continuă să se extindă.
Dezvoltarea interfeţei zonă urbană-zonă sălbatică, procentul locuinţelor şi al oamenilor care locuiesc în şi la marginea terenurilor naturale, este o provocare majoră pentru administratorii de păduri şi pentru cei care au ca sarcină combaterea incendiilor de vegetaţie. Această interfaţă s-ar putea dubla de la 9 la 18% până în anul 2030.
"Este în general cunoscut faptul că oamenii pornesc foarte multe incendii, de la focuri de tabără la arderea deşeurilor de grădină la incendii accidentale în locuinţe şi în alte structuri'', potrivit lui Bethany Bradley, cercetător la University of Massachusetts Amherst. ''Însă, în trecut, incendiile de pădure reprezenta un proces care a fost în primul rând natural şi care era declanşat de fulger. Această analiză m-a făcut să înţeleg faptul că incendiile generate de oameni au un impact extraordinar asupra tiparelor incendiilor la nivel naţional'', potrivit lui Bradley.
''Incendiile de vegetaţie naturală generate de fulgere sunt în mare parte caracteristice sezonului de vară, când condiţiile meteo au în majoritatea timpului temperaturi mari şi secetă. Incendiile provocate de om au extins sezonul de incendii către toamnă şi primăvară'', conform cercetării.
Conform cercetătorilor, încălzirea globală va spori probabil riscul de producere a incendiilor de vegetaţie în multe părţi din Vestul Americii, amplificând efectele nocive ale oamenilor asupra tiparelor de incendii la nivel naţional.
Studiul a fost publicat în această săptămână în revista de specialitate PNAS.


Articole înrudite