03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Prezent la ceremonia de beatificare a Papei Ioan Paul al II-lea, ministrul Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a vorbit jurnaliştilor români despre amintirile pe care le are în urma întâlnirii în 1999 cu Papa Wojtyla.
"Până acum mă mândream că am cunoscut un Papă, acum pot adăuga la acest sentiment şi mândria de a fi cunoscut şi un viitor sfânt. Era un om care ştia să asculte, care îşi păstrase un suflet de mare copil, fostul dramaturg din el se exprima de asemenea printr-un simţ scenic şi de comunicator impecabil. L-am întâlnit în mai multe împrejurări, inclusiv cu prilejul prezentării scrisorii mele de acreditare când am avut onoarea unei conversaţii în doi, în propriul birou al Sfântului Părinte", a declarat ministrul Baconschi sâmbătă seara pentru Agerpres.
Ministrul a adăugat că are amintiri extrem de calde şi de prezente despre Ioan Paul al II-lea, care rămâne şi unul dintre eroii săi preferaţi. "Procesul de la Helsinki a fost inspirat şi de acţiunea diplomatică a Sfântului Scaun. Au reuşit atunci, în 1975, să pună în aşa-numitul coş trei de la Hesinki printre drepturile omului şi libertatea religioasă, în favoarea bisericilor în captivitate de dincolo de Cortina de Fier, a explicat ministrul motivul pentru care consideră că Ioan Paul al II-lea "a descătuşat comunismul".
Sâmbătă seara, ministrul Baconschi a avut o întâlnire cu reprezentanţii celor trei Episcopate (Biserica Ortodoxă, Biserica Romano-Catolică şi Biserica Greco-Catolică din România) care sunt prezente la ceremonia de beatificarea de la San Pietro.
Teodor Baconschi a subliniat şi importanţa pe care Papa Ioan Paul al II-lea a avut-o pentru spiritualitatea românească din Italia. "În 1999, după ce a revenit din vizita în România, Papa Ioan Paul al II-lea ne-a ajutat să obţinem o primă biserică pentru românii din Italia. Pe vremea aceea, comunitatea era foarte mică, a crescut exponenţial, iar astăzi avem şi un episcop şi o reţea de parohii care nu a contenit să se mărească. Fără aceşti preoţi, compatrioţii s-ar fi simţit însinguraţi şi înstrăinaţi. Aşa oamenii îşi păstrează tradiţia, obiceiurile. Ne aşteptăm ca anul acesta să obţinem din partea autorităţilor italiene recunoaşterea oficială a cultului ortodox din Peninsulă", a declarat ministrul pentru Agerpres.
Demnitarul român şi-a exprimat bucuria de a participa la ceremonia de beatificare a Papei Ioan Paul al II-lea care reprezintă "un eveniment spiritual european şi global care va avea vibraţii şi în lumea răsăriteană, nu doar în spaţiul catolic, pentru că acest mare Papă polonez era cunoscător al Est-ului şi totodată luptător eficient împotriva comunismului. A fost apreciat şi în Occident şi în Orient cu aceeaşi fervoare pentru nobleţea şi generozitatea lui spirituală şi pentru deschiderea lui ecumenică", a conchis ministrul Afacerilor Externe.
De asemenea, şeful diplomaţiei române a vizitat expoziţia de fotografie şi filatelie „Papa Ioan Paul al II-lea şi România”, organizată de Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun în spaţiile Academiei României din Roma. În cadrul expoziţiei se află şi o fotografie a ministrului cu Papa Ioan Paul al II-lea în avionul papal.
Teodor Baconschi l-a cunoscut personal pe Papa Ioan Paul al II-lea în anii când a condus Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun. El a avut o contribuţie importantă la realizarea vizitei istorice în ţara noastră a Papei Ioan Paul al II-lea în mai 1999.

Articole înrudite