05 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Pentru România, economia verde este o oportunitate de dezvoltare şi stimulare a competitivităţii
Pentru România, economia verde este o oportunitate de dezvoltare şi stimulare a competitivităţii

Economia verde este calea pentru o lume prosperă economic, dar în care să ne bucurăm de un mediu curat şi sănătos, iar calculele europene demonstrează că economia circulară ar putea crea un beneficiu net de aproape un trilion de euro, respectiv un câştig PIB de 7%, a afirmat ministrul român al Mediului, Cristiana Paşca Palmer, în cadrul Conferinţei Ministeriale de Mediu care s-a desfăşurat în Georgia, la Batumi, în perioada 8 - 10 iunie.
"Schimbarea paradigmei economiei către economia verde este cu certitudine o provocare ce are la bază ideea că mediul poate asigura o şansă de creştere economică sustenabilă pe termen lung. Pentru România economia verde este o oportunitate în sine de dezvoltare şi stimulare a competitivităţii în noi sectoare de creştere economică (eco-business, eco-inovare, eco-design etc) dar şi de stimulare a unui management eficient al resurselor pentru sectoarele economice tradiţionale. În mod clar există şi o logică economică puternică în spatele acestei transformări: de exemplu, calculele europene demonstrează că economia circulară ar putea crea un beneficiu net de aproape un trilion de euro, adică un câştig PIB de 7%", a afirmat Cristiana Paşca Palmer.
În context, ministrul Mediului a amintit că "România a operaţionalizat deja Comitetul interministerial pentru coordonarea şi integrarea mediului în politicile sectoriale la nivel naţional şi a iniţiat un proces prin care ţara va stabili un pachet de măsuri concrete, în funcţie de particularităţile şi priorităţile naţionale. De asemenea, România a adoptat legea achiziţiilor publice verzi şi a conceput Programe de finanţare care să susţină iniţiative de eco-business, sectorul clădirilor verzi — măsuri prin care se vor deschide pieţe «green» importante", a mai spus ministrul de resort.
"Un element central al Agendei ONU 2030 pentru Dezvoltare Durabilă este Consumul şi Producţia Durabile, fundamentul dezvoltării economiei verzi. Aceste componente sunt atu-ul noii agende care, alături de semnarea Acordului de la Paris privind schimbările climatice, sunt expresia clară a determinării comunităţii internaţionale în a conduce lumea pe o cale durabilă. De aceea, voinţa politică şi conştientizarea la nivel public sunt esenţiale în succesul Românei în acest proces", a subliniat Paşca Palmer.


Articole înrudite