26 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Primul-ministru Emil Boc susţine că Executivul nu are în vedere un plan de reducere a salariilor bugetarilor, chiar dacă un nou val al crizei economice internaţionale va afecta şi România.
„Nu avem în vedere un asemenea plan, pentru că noi am făcut corecţiile în 2010, în timp ce alte state abia acum sunt în situaţia de a lua astfel de măsuri de austeritate şi de restrângere a cheltuielilor bugetare. Noi am restrâns cheltuielile bugetare în 2010 şi, aşa cum se ştie, dacă în 2009 cheltuielile cu salariile erau de 9,4% din PIB, în 2011 acestea sunt de 7,5%, iar în 2012 vor fi de 7,2%. Asta înseamnă că s-a făcut restrângerea cheltuielilor cu funcţionarea statului în ceea ce priveşte reducerea de personal şi am lăsat mai mult spaţiu bugetar pentru investiţii. Asta înseamnă, în ultimă instanţă, reformă şi încadrarea într-un deficit pe care să-l poţi finanţa”, a declarat premierul.
Primul-ministru a subliniat că reformele nu trebuie să se oprească dacă ele sunt bune pentru a preveni o nouă criză şi că, ţinând cont şi de ce se întâmplă în zona euro, cuvântul de ordine trebuie să fie „precauţia, vigilenţa, dar nu panica”.
„Şi asta, pentru că România este mai bine pregătită decât în 2008, în ceea ce priveşte un eventual nou val al crizei economice, dar nu este complet imună la ceea ce se întâmplă pe pieţele internaţionale, mai ales pe pieţele europene, în zona euro, de care, în mod inevitabil suntem dependenţi. Dar din perspectivă internă stăm mai bine decât în 2008”, a explicat şeful Executivului.
El consideră că, în urma reformelor, România are acum o stabilitate macroeconomică relativă, premierul subliniind însă că nu trebuie să se omită precauţia şi prudenţa.
Premierul a susţinut că, în 2008, Guvernul Tăriceanu „mărea punctul de pensie, salariile, alocaţiile sociale, creştea numărul de bugetari, cheltuia două miliarde de euro din vânzarea BCR”, în timp ce acum sunt „cu 165.000 de bugetari mai puţin, deficitul bugetar nu este de minus 14% cât ar fi fost dacă se urmau măsurile aplicate de executivul liberal, există un acord cu FMI preventiv, astfel încât, dacă situaţia se înrăutăţeşte în lume”, există o rezervă la care să se apeleze.
El a accentuat că stabilitatea economică a României se poate menţine doar în condiţiile în care nu se va face „niciun fel de pas înapoi în ceea ce înseamnă reforma statului, a companiilor de stat, a sistemului bugetar, menţinerea în limitele de deficit negociate cu UE, chiar dacă anul 2012 este unul electoral”.
„Chiar dacă 2012 este unul electoral, să nu se promoveze niciun fel de politică populistă sau electorală, care să compromită stabilitatea macroeconomică a României. (...) Datele statistice ne arată că luna iulie nu a fost una cu o producţie foarte bună, astfel că, dacă vrem să ne menţinem creşterea economică prognozată pe acest an, trebuie ca în trimestrul III să se deruleze investiţiile publice, ne va ajuta şi agricultura, dacă natura ne ajută să fie un an bun”, a conchis Emil Boc.


Articole înrudite