05 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Prin planul „Restaurării naturii” de la Bruxelles, România riscă să piardă 600.000 de hectare de teren arabil (VIDEO)
Prin planul „Restaurării naturii” de la Bruxelles, România riscă să piardă 600.000 de hectare de teren arabil (VIDEO)

Europarlamentarul social-democrat Carmen Avram a făcut dezvăluiri uimitoare într-un interviu acordat DCNews cu privire la un plan de la Bruxelles prin care se dorea „restaurarea naturii” care presupunea revenirea la Europa anilor '50.
Restaurarea naturii ne spune aşa: tot ce am făcut din anii '50 încoace trebuie să dispară şi să ne întoarcem la ce era în anii '50, deci asta înseamnă că agriculturii i s-ar fi luat toate terenurile care au fost secate pentru a fi transformate în teren agricol. Vorbim despre insula mare a Brăilei, Lunca Dunării, toate zonele care au fost desecate”, a spus Carmen Avram, în emisiunea DCNews.Există calcule care s-au făcut şi care arată că România ar fi putut pierde până la 600.000 de hectare de teren arabil”, a precizat europarlamentarul. Aceste hectare ar fi trebuit inundate şi lăsate să producă diversitate, ceea ce înseamnă ani. „În mlaştinile alea nu vei produce niciun fel de hrană”, a declarat Carmen Avram.
Acelaşi plan prevede şi restaurarea cursurilor apelor curgătoare. „Până-n 2030, o etapă, apoi până-n 2035, 25.000 de km de râu din UE trebuie să curgă liber. Asta înseamnă că pe râul respectiv nu trebuie să ai niciun fel de oprelişte, exact cum se întâmpla înainte de anii '50, asta înseamnă să renunţi la îndiguiri, baraje, poate şi la microcentrale”, explică europarlamentarul.

Carmen Avram a spus că nu sunt bani europeni alocaţi pentru aceste „restaurări” şi că fiecare ţară trebuie să-şi asume aceste cheltuieli. „Dosarul cu restaurarea naturii nu prevedea bani pentru ţări, ţările trebuiau să-şi asume restaurarea naturii în aceste condiţii, dar să plătească din propriul buget”, a punctat europarlamentarul, precizând că sunt contradicţii foarte mari în GreenDeal. „Vor să ne întoarcem într-un soi de sălbăticie pe anumite zone, lăsând vag criteriul pe baza căruia un stat decide să aleagă zona în care va face această biodiversitate”, a mai declarat Carmen Avram la DCNews.
Din respectivul dosar, europarlamentarii au reuşit să salveze agricultura, dar problema este că dosarul - foarte complicat - va fi pus cap la cap, urmând să fie eliminat tot ce a fost eliminat prin vot şi prezentat în forma lui finală. „Nimeni nu ştie care este forma finală. Se ştie că aproape tot ce s-a prevăzut pentru agricultură a fost eliminat prin vot, dar cred că au rămas râurile într-o formă sau alta”, a spus europarlamentarul.


Articole înrudite