29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Recoltă bogată prin erbicide corespunzătoare
Recoltă bogată prin erbicide corespunzătoare

 

Toată lumea a auzit de buruieni sau s-a confruntat cu ele, însă ce plante sunt considerate buruieni, mai exact? Practic, orice plantă apărută peste noapte şi aflată la locul nepotrivit e considerată nedorită şi dăunătoare celorlalte plante, deci va fi înlăturată manual sau prin erbicide dedicate sănătăţii legumelor.
În special pe terenuri şi plantaţii, buruienile sunt printre principalii factori care dau de cap agricultorilor. O buruiană neindepartată ia din apă şi nutrienţii plantelor, unele reuşind şi să blocheze lumina solară necesară dezvoltării legumelor.
Ba mai mult, o buruiană poate să fie rezistentă la boli şi dăunători la care legumele nu sunt, lucru ce îi prelungeşte durata de viaţă.
Agricultorii utilizează erbicide pentru a înlătura sau controla acest tip de vegetaţie nedorită
Erbicidele sunt soluţii chimice speciale, care atunci când sunt folosite înlătura buruienile în totalitate sau în funcţie de tipul lor. În conformitate cu efectul acestora, erbicidele pot fi împărţite în două categorii: erbicide selective şi erbicide totale.
După cum spune şi numele, erbicidele selective sunt create astfel încât acestea afectează doar anumite plante, pe când pe celalalte le lasă intacte. Sunt utile atunci când agricultorul acorda o atenţie sporită plantelor deja crescute. În schimb, erbicidele totale distrug orice formă de vegetaţie şi sunt folosite mai ales la pregătirea terenurilor.

Avantaje

Plantele vor fi bogate – Dacă buruienile care “fură” din lumină şi nutrienţii plantelor nu mai există, e clar că recolta va fi una bogată cu potenţial exploatat la maximum.
Putem spune că erbicidarea duce în cele din urmă la creşterea cantităţii de legume şi fructe din recolte şi aduce profituri financiare considerabil mai mari agricultorilor.
Tratează dar şi previne problemele – Pentru că erbicidarea se poate face înaintea apariţiei buruienilor şi a plantelor, problema buruienilor poate fi prevenită în totalitate, şi nu doar tratată când aceasta a apărut deja.
Erbicidarea e singura metodă care asigură asta. Avantajele erbicidării sunt cu atât mai relevante în zonele temperate, precum în România, unde climatul favorizează apariţia buruneilor într-o mare parte din an.
Munca mai puţină – Munca şi îngrijirea terenurilor devine automat mai uşoară când erbicidarea ia locul metodelor clasice sau mecanice de înlăturare a buruienilor.
Erbicidele ataca buruienile în locuri greu accesibile manual. Agricultorul nu mai trebuie să îşi facă probleme legate de înrădăcinarea adâncă a unor buruieni sau înlăturarea lor de pe terenuri diforme sau în pantă.
Încă un lucru de menţionat consta în faptul că gestionarea manuală a buruienilor se face repetat, pe când erbicidarea mult mai rar sau chiar o singură dată.
Cea mai convenienţă metodă de a asigura un teren curat sau a-l trata pe cel afectat consta în utilizarea erbicidelor. Practica erbicidării usurareaza muncă, asigură recolte bogate şi distruge buruieni greu de controlat prin alte metode, sau previne unele buruieni parazite care sunt foarte greu de îndepărtat.
Utilizarea erbicidelor adecvate fiecărui caz e arma redutabila a oricărui agricultor care îşi doreşte recolte de invidiat.


Articole înrudite