27 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
România poate ajunge în primele locuri din UE după suprafaţa agricolă certificată în sistem ecologic
România poate ajunge în primele locuri din UE după suprafaţa agricolă certificată în sistem ecologic

România poate ajunge în primele locuri din Uniunea Europeană la suprafaţa agricolă certificată în sistem ecologic, în condiţiile în care în noul PNDR s-a luat în calcul introducerea unui pachet financiar suplimentar pentru păşuni şi fâneţe certificate ecologic, a declarat, preşedintele Asociaţiei Bio România, Marian Cioceanu.

\"Pentru prima dată, Guvernul României, respectiv Ministerul Agriculturii a dat curs solicitărilor asociaţiilor sectorului bio şi a luat în calcul pentru actualul PNDR 2014-2020 introducerea unui pachet suplimentar pentru sprijinul financiar acordat pajiştilor certificate ecologic (păşuni şi fâneţe). Prin introducerea acestui nou pachet «Sprijin pentru Pajiştile certificate ecologic» - pachetul 6, sperăm că în cel mult doi ani ani numărul fermierilor va creşte exponenţial. Dacă sprijinul financiar va acoperi costurile de certificare şi costurile cu inputurile certificate ecologic necesare pajiştilor, atunci fermierii, crescători de vaci de lapte, vor trece masiv la sistemul ecologic, deoarece în prezent laptele bio este din ce în ce mai căutat şi achiziţionat cu un preţ de până la 50% mai mare faţă de preţul laptelui convenţional\", a precizat şeful Bio România.
Potrivit estimărilor Asociaţiei Bio România, această măsură va duce la o trecere masivă a micilor fermieri care au în proprietate bovine, ovine şi/sau caprine, la certificarea pajiştilor în sistemul de agricultură ecologică. În prezent din cei aproximativ 17.000 de operatori în agricultura ecologică, peste 95% sunt crescători de animale şi peste 90% au în exploatare 2-5 vaci de lapte şi au în proprietate în medie circa 5 hectare de pajişti, respectiv fâneaţă sau păşune.
\"Asociaţia Bio România aşteaptă cu speranţe foarte mari finalizarea negocierilor cu UE pentru PNDR şi aprobarea în premieră a sprijinului financiar pentru pajiştile certificate ecologic. Credem că va fi un moment istoric de cotitură în dezvoltarea agriculturii ecologice în România\", a adăugat preşedintele asociaţiei.
Acesta consideră că România ar putea ajunge în primele ţări din UE după suprafaţa agricolă certificată, dacă numai o cincime din suprafaţa pajiştilor României vor fi certificate în sistem ecologic.
\"În prezent Spania este pe primul loc în UE, cu 1,8 milioane hectare, iar Italia pe locul 2 cu 1,4 milioane hectare. Dacă la suprafaţa actuală certificată ecologic s-ar adăuga doar un milion de hectare de pajişti din cele 5 milioane cât are România, am ajunge pe locul 3 în UE\", a mai spus Marian Cioceanu.
Agricultura ecologică din România a înregistrat în ultimii ani un ritm de creştere de 23% pe an. Dacă în anul 2010 existau 3.155 de operatori în sectorul de agricultură ecologică, în 2011 numărul acestora a crescut de trei ori, pentru ca în 2012 acesta să crească de 11,8 ori, fiind înregistraţi 26.736 de operatori implicaţi în producţia, procesarea şi comercializarea produselor ecologice.


Articole înrudite