03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Romsilva a reîmpădurit aproape 11.600 hectare, în primul semestru
Romsilva a reîmpădurit aproape 11.600 hectare, în primul semestru

Regia Naţională a Pădurilor (RNP) - Romsilva a reîmpădurit, în primul semestru al anului, o suprafaţă de 11.582 de hectare, valoarea lucrărilor de regenerare a pădurilor proprietate de stat fiind de 56,4 milioane lei, conform unui raport al instituţiei, dat publicităţii.
Din raport reiese că programul de regenerări artificiale, planificate pentru primăvara acestui an pe o suprafaţă de 3.761 hectare, a fost realizat în proporţie de 111%, adică pe 4.164 hectare. Regenerările artificiale se obţin prin plantarea integrală a suprafeţei de pădure.
Pe de altă parte, regenerările naturale au fost realizate pe 7.418 hectare, cu 13% mai mult faţă de programul stabilit, de 6.590 hectare.
„Regenerările naturale se realizează pe parchete, prin tăierea concentrată a arborilor pe suprafeţe mici, în cadrul aceluiaşi parchet din planul de exploatare. Pe terenurile astfel eliberate se dezvoltă pădure din seminţişul provenit de la arborii tăiaţi, creându-se condiţiile naturale de regenerare. Întreaga suprafaţă de pădure cuprinsă în planul de exploatare va fi parcursă cu lucrări de regenerare naturală în mai multe etape şi într-o perioadă mai mare de timp, de până la 20 de ani, pentru ca pădurea nou creată să preia funcţiile celei îmbătrânite şi exploatate. Regenerările naturale se practică şi în cazul ariilor protejate, acolo unde sunt permise astfel de lucrări, adică în zona de dezvoltare durabilă, stabilită prin planul de management al parcului. Procedura prevede organizarea unei licitaţii pentru exploatarea masei lemnoase din zonele vizate, iar lucrările trebuie să fie autorizate şi avizate de mai multe instituţii, printre care Administraţia Parcului şi Agenţia de Protecţia Mediului, în baza unui amenajament silvic”, menţionează Romsilva.
Potrivit sursei citate, programul de regenerare a pădurilor pentru acest an este stabilit la 14.570 hectare, din care 8.640 (59,3%) prin regenerări naturale şi 5.930 hectare (40,7%) prin regenerări artificiale.
Până în prezent, în primele şase luni ale anului, a fost reîmpădurită o suprafaţă de 11.582 hectare, iar lucrările de regenerare a pădurilor proprietate de stat au costat 56,4 milioane lei.
„Regia Naţională a Pădurilor promovează regenerările naturale, recomandate de experţii silvici şi considerate a fi cea mai bună soluţie tehnică şi economică de regenerare a pădurii. Zonele supuse regenerării naturale sunt pădurile ajunse la vârsta exploatabilităţii, iar tăierile se fac pe ochiuri mici, astfel încât să se asigure condiţiile optime de creştere a noului arboret, pentru că seminţişul ce rezultă de la arborii exploataţi are nevoie de lumină, dar şi de protecţia restului pădurii. Pe de altă parte, se păstrează intacte şi celelalte funcţii ale pădurii, în special cele referitoare la protecţia solului. În acest fel, se asigură schimbul de generaţii ale arborilor din fondul forestier”, susţine, într-un comunicat de presă, Ciprian Pahonţu, directorul general al RNP.
RNP — Romsilva administrează 3,154 milioane de hectare de fond forestier proprietate de stat, asigură servicii publice şi administrează alte un milion de hectare de pădure privată. În cadrul Romsilva lucrează 16.500 de angajaţi. Regia deţine administrarea a 22 de parcuri naturale şi naţionale, o direcţie pentru caii de rasă şi o structură dedicată Muzeului Cinegetic al Carpaţilor Posada.


Articole înrudite