28 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Când vorbim despre economisire, comportamentul oamenilor variază de la ţară la ţară. Locuitorii Statelor Unite, de exemplu, pun deoparte doar 5,8% din ceea ce câştiga. În ţările aflate în topul celor 10 state în care se economiseşte cel mai mult, locuitorii păstrează pentru zile negre mai mult de 9% din venituri.
Business Insider prezintă un top al ţărilor în care se economiseşte cel mai mult, majoritatea dintre ele provenind din Europa. Datele, bazate pe statistici ale OECD, iau în calcul taxele pe care locuitorii le plătesc la stat, venitul mediu, rata şomajului, precum şi datoria publică şi deficitul fiecărei ţări în parte.
S-a observat că, în ţările în care există deduceri mai mari la plata taxelor şi impozitelor, locuitorii au mai mulţi bani de economisit. Este cazul Spaniei şi Portugaliei, unde, datorită taxelor mici, sub 20% din venituri, populaţia îşi permite să strângă mai mulţi bani. Aceasta nu este, însă, o regulă. De exemplu în Belgia, o ţară cu un nivel al taxelor dintre cele mai ridicate din Europa, locuitorii au suficienţi bani şi pentru a economisi. Un alt motiv pentru care nivelul de economisire variază de la o ţară la alta este costul vieţii. De exemplu, în America un galon de benzină costă 4 dolari. În alte ţări, preţul este dublu.
1. Irlanda – economii de 19,3% din venit
Rata şomajului: 13,7%
Datoria publică: 102,4% din PIB
Nivelul taxelor: 20,9% din venit
Irlanda a avut, la un moment dat, cea mai sănătoasă economie din Europa, lucru care s-a schimbat în timpul recesiunii. Dacă în 2006 Irlanda avea un excedent bugetar de 2,9%, în 2010 ajunsese la un deficit de 32% din PIB. Pe măsură ce datoria publică a crescut şi rata şomajului a atins recordul, irlandezii au început să economisească mai mult. Nivelul taxelor este, de asemenea, unul dintre cele mai scăzute din Europa, respectiv aproape 30%.
2. Franţa – economii de 16% din venit
Rata şomajului: 9,8%
Datoria publică: 94,1% din PIB
Nivelul taxelor: 27,7% din venit
Nivelul economiilor francezilor a crescut în ultimii cinci ani, poate şi datorită faptului că ţara a reuşit să treacă peste recesiune fără prea mari probleme. În 2009, PIB-ul s-a comprimat cu 2,5% iar rata şomajului a crescut doar cu 2 puncte procentuale.
3. Spania – economii de 13,1% din venit
Rata şomajului: 20,1%
Datoria publică: 66,1% din PIB
Nivelul taxelor: 19,7% din venit
Spre deosebire de majoritatea ţărilor din top, economia Spaniei se confruntă cu probleme serioase. Rata şomajului este cea mai mare din UE iar în 2010 deficitul bugetar a fost de 9,2%, în scădere de la 11,1%, în 2009. În acel an, spaniolii au economisit 18% din venituri, dar pe măsură ce criza economică s-a adâncit, economiile au scăzut.
4. Belgia – economii de 12,2% din venit
Rata şomajului: 8,3%
Datoria publică: 100,7% din PIB
Nivelul taxelor: 41,5% din venit
Deşi belgienii se odihnesc 16 ore pe săptămână, cel mai mult dintre ţările OCDE, au şi cele mai mari câştiguri şi plătesc cele mai mari taxe. Cu toate acestea, aceştia îşi permit să pună deoparte peste 12% din ce câştigă.
5. Germania – economii de 11,4% din venit
Rata şomajului: 7,1%
Datoria publică: 87% din PIB
Nivelul taxelor: 41,3% din venit
În 2009, câştigul mediu al unui german era de aproape 50.000 de dolari, înainte de plata taxelor. Deşi germanii plătesc mai mult de 40% din veniturile lor la stat sub formă de impozite şi contribuţii, economiile acestora se ridică la 11,4%.
Top 10 este completat de Suedia (economii de 10,8% din venit), Elveţia (10,1%), Portugalia (9,8%), Australia (9,3%) şi Austria (9,1%).


Articole înrudite