02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Unde ar fi România dacă ţiganii ar munci
Unde ar fi România dacă ţiganii ar munci

România ar putea avea o economie mai productivă şi câştiga sute de milioane de euro pe an din taxe dacă ar integra minoritatea romă, care este tânără şi săracă, se arată într-un studiu făcut public de Banca Mondială.
Organizaţiile pentru drepturilor omului au criticat România - unde trăiesc până la 2,5 milioane de romi, aproximativ a şasea parte din populaţie - pentru că nu a făcut suficient pentru a îmbunătăţi standardele de viaţă sau perspectivele de angajare pentru aceştia. Guvernul de la Bucureşti a comandat studiul pentru a-l ajuta să îndeplinească ţintele de reducere a sărăciei convenite cu Comisia Europeană, care a alocat fonduri din viitorul buget al UE pentru o mai bună integrare a romilor în întreaga regiune.
Romii reprezintă cea mai numeroasă minoritate etnică din Europa. Dintr-o populaţie totală estimată la 10-12 milioane, aproximativ şase milioane locuiesc în UE. În pofida faptului că statele membre ale UE au interzis discriminarea, mulţi sunt victime ale prejudecăţilor şi excluziunii sociale, comentează Reuters.
În România, nouă romi din zece au lipsuri materiale severe, arată studiul.
Copiii sub 14 ani reprezintă aproape jumătate dintre aceştia, iar numai o treime dintre băieţii romi mai sunt încă la şcoală la împlinirea vârstei de 16 ani, în timp ce numărul fetelor în această situaţie este şi mai mic. O treime dintre romii care caută locuri de muncă se confruntă cu discriminarea.
Dacă rata şomajului în rândul romilor ar scădea, iar salariile ar creşte, România ar putea avea câştiguri în productivitate cuprinse între 887 milioane de euro şi 2,9 miliarde de euro pe an - până la 2% din PIB - şi până la 675 de milioane de euro din taxe suplimentare, se menţionează în studiu. O forţă de muncă romă mai educată ar acoperi de asemenea un gol pe piaţa muncii în al doilea cel mai sărac stat din UE, unde populaţia s-a redus şi a îmbătrânit rapid de la căderea comunismului în 1989, în contextul în care românii tineri părăsesc ţara în căutarea unei vieţi mai bune în altă parte.
"Educaţia şi competenţele inadecvate şi starea proastă de sănătate limitează accesul la oportunităţile de câştig", este de părere Kosuke Anan, expert al Băncii Mondiale şi coautor al raportului. "În acelaşi timp, lipsa oportunităţilor de câştig are ca rezultate resurse insuficiente", adaugă el.
Studiul recomandă crearea de capacităţi la nivel local pentru administrarea proiectelor pentru romi şi pentru o mai bună folosire a fondurilor europene pentru dezvoltare, realizând estimări de buget mai realiste şi consolidând legile antidiscriminare.


Articole înrudite