17 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Preşedintele CNAS, Lucian Duţă, a făcut referire, vineri, la "relaţia de concubinaj" existentă între medicii prescriptori şi piaţa farmaceutică, care duce la situaţia ca unii dintre doctori să prescrie anumite medicamente în schimbul unor avantaje cum sunt vacanţele exotice în străinătate. "Vreau să denunţ relaţia de concubinaj care a existat şi există între medicii prescriptori şi piaţa farmaceutică. Acest lucru se petrece proporţional cu o creştere a vacanţelor şi a concediilor exotice pe care unii medici le fac", a declarat Lucian Duţă într-o conferinţă de presă susţinută vineri. Preşedintele CNAS a susţinut că sunt unii dintre medici care prescriu anumite medicamente în schimbul unor avantaje, cum ar fi excursii în străinătate. Există o creştere a consumului de medicamente, coroborat cu plecare unor medici în concedii în Tanzania finanţaţi de firme de medicamente, a susţinut şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. "În România se prescriu doar medicamente scumpe. Rolul CNAS este de a asigura medicamente pentru toţi pacienţii. În ultimii ani a fost o creştere a resurselor financiare de aproape 70%. Sigur că banii sunt încă puţini, dar aceşti bani s-au dus pe consumul de medicamente scumpe chiar dacă există şi variante la fel de bune, dar mai ieftine", a spus Lucian Duţă.
Acesta s-a mai referit la situaţiile în care, la controale de rutină, s-a descoperit că erau prescrise reţete pentru pacienţi care erau decedaţi. "În urma unui control de rutină efecutat în ultima lună am descoperit 2.000 de reţete prescrise la pacienţi decedaţi unii chiar şi de acum trei ani. Am sesizat organele statului. Suntem în proces de recuperare a sumelor", a spus Lucian Duţă. Potrivit acestuia, prejudiciul adus sistemului sanitar prin prescrierea reţetelor la pacienţi decedaţi este de câteva sute de mii de lei.
O altă problemă invocată de preşedintele CNAS a fost cea a eliberării de bilete de trimitere pentru analize fără ca respectivii pacienţi să fi făcut respectivele investigaţii, dar care sunt decontate de spitale şi laboratoare. În acest contest, Duţă a susţinut că toate eforturile CNAS de a stopa frauda din sistem nu au avut sorţi de izbândă, amintind de introducerea plafonului la medicamente, respins de către medicii de familie.
Preşedintele CNAS a vorbit, de asemenea, despre cozile care s-au format deja la CASMB pentru pacienţii care au nevoie de o adeverinţă care să ateste plata contribuţiei. "Aceşti pacienţi nu trebuia să stea la coadă. Este doar rezultatul boicotului medicilor de familie care ar fi putut printr-o simplă apăsare de buton să rezolve cererea pacienţilor", a spus Duţă.

Articole înrudite