24 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Urmãrim cu îngrijorare amendamentele la Codul Penal, prin care preºedintele ºi parlamentarii au fost scoºi din categoria funcþionarilor publici
Urmãrim cu îngrijorare amendamentele la Codul Penal, prin care preºedintele ºi parlamentarii au fost scoºi din categoria funcþionarilor publici

Ambasada Olandei la Bucureºti a precizat, miercuri, la solicitarea MEDIAFAX, cã urmãreºte cu îngrijorare amendamentele la Codul Penal prin care Camera Deputaþilor a scos preºedintele ºi parlamentarii din categoria funcþionarilor publici. "Ambasada Regatului Þãrilor de Jos urmãreºte cu îngrijorare amendamentele (la Codul Penal, n.r.) ºi aºteaptã evoluþiile viitoare", se aratã în rãspunsul misiunii diplomatice.

Camera Deputaþilor a adoptat, marþi, un proiect de lege prin care preºedintele ºi parlamentarii sunt scoºi din categoria funcþionarilor publici prevãzutã în Codul Penal. Este vorba despre proiectul de Lege pentru abrogarea art. 74 indice 1 din Codul penal, la care au fost adoptate mai multe amendamente. Prin aceastã decizie, preºedintele ºi parlamentarii ies ºi de sub incidenþa articolului 253 indice 1 din Codul penal, privind conflictul de interese, definit drept "fapta funcþionarului public care, în exerciþiul atribuþiilor de serviciu, îndeplineºte un act ori participã la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soþul sãu, o rudã ori un afin pânã la gradul II inclusiv, sau pentru o altã persoanã cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncã în ultimii 5 ani sau din partea cãreia a beneficiat ori beneficiazã de servicii sau foloase de orice naturã".

Proiectul de lege a fost introdus pe ordinea de zi suplimentarã a Camerei ºi a fost votat fãrã ca raportul comisiei sã fie publicat ºi fãrã dezbatere în plen. De altfel, Comisia juridicã a întocmit raportul luni searã, în aceeaºi ºedinþã controversatã în care a fost adoptat ºi proiectul Legii amnistierii.

Conform raportului, obþinut de MEDIAFAX, printr-un amendament propus ºi adoptat de Comisia juridicã, preºedintele ºi parlamentarii sunt scoºi din categoria funcþionarilor publici prevãzutã în Codul Penal. Astfel, la articolul 147 Codul Penal prevede cã "prin «funcþionar public» se înþelege orice persoanã care exercitã permanent sau temporar, cu orice titlu, indiferent cum a fost învestitã, o însãrcinare de orice naturã, retribuitã sau nu, în serviciul unei unitãþi dintre cele la care se referã art. 145 (autoritãþi, instituþii publice, persoane juridice de interes public - n.r.)". De asemenea, "prin «funcþionar» se înþelege persoana menþionatã în alin. 1, precum ºi orice salariat care exercitã o însãrcinare în serviciul unei alte persoane juridice decât cele prevãzute în acel alineat".

Comisia juridicã a introdus un nou alineat potrivit cãruia: "Sunt exceptaþi de la dispoziþiile art. 147, Preºedintele României, deputaþii ºi senatorii, precum ºi persoanele care îºi desfãºoarã activitatea în cadrul unei profesii liberale, în baza unei legi speciale ºi care nu sunt finanþaþi de la bugetul de stat, aceºtia rãspunzând penal, civil sau administrativ în conformitate cu dispoziþiile legilor speciale în baza cãrora îºi desfãºoarã activitatea, precum ºi cu dispoziþiile dreptului comun, cu respectarea dispoziþiilor prezentului alineat".

Preºedintele Agenþiei Naþionale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, a postat, marþi, pe Facebook, înaintea votului din Parlament privind proiectul de lege, un mesaj în care aratã cã "se va crea o super-imunitate", iar "istoricul de cazuri al ANI va fi aruncat în aer în cazul a 25 de senatori ºi deputaþi". Direcþia Naþionalã Anticorupþie a arãtat cã, în urma acestor modificãri aduse Codului Penal, parlamentarii trimiºi în judecatã pentru fapte de corupþie sau asimilate acestei infracþiuni ar putea sã fie achitaþi, iar cei aflaþi în detenþie, prin condamnãri definitive, ar putea fi puºi în libertate. DNA a precizat cã preºedintele, senatorii ºi deputaþii, avocaþii, notarii ºi executorii judecãtoreºti nu vor mai putea fi cercetaþi ºi sancþionaþi pentru infracþiuni de corupþie ºi infracþiuni asimilate celor de corupþie, cum ar fi luarea de mitã ºi abuzul în serviciu. "Menþionãm cã pe rolul instanþelor de judecatã se aflã în curs de judecare sau în executarea pedepselor un numãr de 28 de parlamentari, în cauze instrumentate de DNA", a arãtat instituþia, într-un comunicat de presã. Consiliul Superior al Magistraturii a criticat, la rândul sãu, modificãrile aduse Codului Penal, subliniind cã nu le-a primit spre avizare, aºa cum prevede legea.

Preºedintele Traian Bãsescu a declarat, marþi, cã va retrimite Parlamentului legea prin care preºedintele ºi parlamentarii sunt scoºi din categoria funcþionarilor publici, el menþionând cã "nu putem confunda Preºedinþia ºi Parlamentul cu un butic din Gara de Nord". ªeful statului a mai spus cã modificãrile la Codul penal adoptate de Camera Deputaþilor sunt "dramatice" ºi "dãrâmã zece ani de muncã ºi activitate a instituþiilor anticorupþie" precum DNA sau ANI.


Articole înrudite