02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Betta splendens (peştele luptător siamez), o specie ai cărei masculi nu pot fi ţinuţi împreună
Betta splendens (peştele luptător siamez), o specie ai cărei masculi nu pot fi ţinuţi împreună

Betta splendens este unul din cei mai apreciaţi peşti de acvariu din întreaga lume, în prezent cei dornici să achiziţioneze un astfel de exemplar pot alege dintr-o gamă largă de culori, dar şi variante cu forme impresionante ale cozii.
Peştele luptător siamez (Betta splendens) face parte din familia Belontiidae, ordinul Perciformes. Originar din Asia de Sud-Est, poate fi găsit în zone care abundă în plantaţii de orez, iazuri sau mlaştini.
Diferit de strămoşii săi din sălbăticie, Splendens a dezvoltat o sumedenie de caracteristici noi. Crescătorii au produs, în timp, Betta Splendens cu diferite tipuri de cozi precum: Voal (coada nesimetrică, doar două rânduri); Double-tail (coada dublă, împărţită în două segmente, iar aripioara dorsală este de două ori mai mare); Half-moon (coada este semirotundă, având forma unei luni pe jumătate plină şi este vaporoasă); Delta (deschizătura cozii este mai mică decât Half-moon şi are marginea ascuţită); Fantail (este asemănătoare cu Delta, numai că este rotunjită); Crowntail (coada este foarte vaporoasă, dând impresia unor volănaşe); Combtail (versiunea mai mică a lui Crowntail), după cum se menţionează pe anuntulvideo.ro. Cunoscuţi în special datorită acestora şi a culorii, care poate fi albastru, turcoaz, roşu, verde, portocaliu, galben sau chiar alb, aceşti peşti dau acvariului o notă distinctă.
Femelele nu sunt atât de intens colorate şi au aripioarele mai scurte. Ambele sexe au un corp ca de torpilă şi o gură răsturnată pentru a mânca la suprafaţă. Masculii adulţi ajung la maxim 5 cm, iar femeile sunt puţin mai mici. O caracteristică unică a acestei specii este prezenţa unui organ labirint, prin care pot lua oxigenul din atmosferă şi nu din apă, care le permite astfel să supravieţuiască în apele sărace în oxigen.
Betta se simte bine la o temperatură a apei destul de ridicată, circa 26-28 de grade Celsius, dar s-a descoperit că dacă este ţinut în apă mai rece 24-25 de grade, trăieşte mai mult. Pentru a-i prelungi viaţa, acvariul trebuie prevăzut cu o pompă de aer şi apa trebuie schimbată de două ori pe săptămână.
Pentru cei care vor să achiziţioneze mai multe exemplare, trebuie să cunoască faptul că masculii nu pot fi ţinuţi împreună. Ei sunt mai agresivi în perioada împerecherii faţă de alţi masculi din aceiaşi specie, cu care se pot lupta până la moarte, sau cu alţi peşti care se aseamănă lor, cum ar fi gurami sau peştele paradis. Femelele sunt foarte paşnice. Alegerea ideală este un singur mascul la un număr oricât de mare de femele. Betta Splendens pot fi ţinuţi în compania altor peşti, atâta timp cât aceştia sunt paşnici şi mai mici. Dacă un mascul Betta va avea în compania lui peşti mai mari decât el, îi va percepe drept rivali.
Deoarece în natură peştii Betta se hrănesc cu insecte şi larve, ei preferă mâncarea vie, chiar şi în captivitate, potrivit site-ului zoo.ro. Totuşi, ei pot fi învăţaţi să mănânce şi fulgi sau mâncare congelată. Fiind un peşte omnivor trebuie hrănit cât mai diversificat: daphnie vie, larve de ţânţari, bucăţi de carne de vită crudă, tubifex, artemia salină vie şi congelată sau hrană uscată specială pentru specia lui. Indiferent de tipul de hrană este indicat ca aceasta să fie împărţită în reprize mai multe şi cantităţi mici.
Este un peşte frumos şi rezistent, trăind în captivitate 3-4 ani.
Postura de luptă a peştelui luptător este apreciată ca postura cea mai frumoasă a Betta splendens. Pentru a o vedea, fără a risca rănirea peştelui într-un conflict, se poate poziţiona o oglindă mică în faţa lui.


Articole înrudite