26 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Câinii au capacitatea de a percepe emoţiile umane
Câinii au capacitatea de a percepe emoţiile umane

Pornind de la expresiile feţei umane şi de la intonaţiile vocii, câinii pot descifra starea de spirit, capacitate atribuită până acum doar oamenilor, arată un nou studiu publicat miercuri în revista Biology Letters a Royal Society din Marea Britanie şi preluat de AFP.
Animalele pot interpreta emoţiile semenilor lor şi ghici astfel intenţiile acestora, însă numai în cadrul aceleiaşi specii. Pentru a capta emoţiile exemplarelor din altă specie, creierul trebuie să fie capabil să retranscrie imagini şi sunete în reprezentări mentale şi să fie în măsură să le evalueze, să le compare, să le asocieze şi să le combine.
Cercetători de la Universitatea din Lincoln (Marea Britanie) şi de la cea din Sao Paulo (Brazilia) au pus 17 câini în faţa unor imagini cu feţe care exprimau bucurie sau furie, asociate cu vocea unei persoane fericite sau nervoase. Reprezentări ale unor feţe fericite au fost asociate succesiv cu o voce mulţumită şi cu una furioasă. Acelaşi lucru a fost experimentat cu imagini de persoane vizibil enervate.
Oamenii de ştiinţă au constatat că animalele erau mult mai atente dacă expresiile faciale corespundeau cu vocea adecvată, lucru care sugerează că puteau analiza şi defini legătura dintre cele două simţuri dacă informaţia era coerentă. "Câinii au capacitatea să integreze două surse de informaţii senzoriale diferite şi să ajungă la o percepţie coerentă a emoţiilor umane - arată studiul nostru", afirmă Kun Guo de la Universitatea din Lincoln. "Această capacitate fusese până acum pusă în evidenţă numai la om", a adăugat el.
Mulţi stăpâni de câini susţin că animalele lor par foarte sensibile la starea de spirit a membrilor familiei. Există totuşi o mare diferenţă între a putea reacţiona potrivit la o voce furioasă şi a descifra diverse date, notează studiul. "În cazul cercetării noastre, câinii nu au avut nicio perioadă de familiarizare cu subiecţii, ceea ce sugerează că această capacitate de a combina semne emoţionale este proprie animalului", spune Daniel Mills din echipa de cercetători de la universitatea britanică menţionată.
"Această aptitudine se poate datora relaţiei deosebite pe care o au câinii cu oamenii", a declarat pentru AFP Natalia Albuquerque, şefa echipei de cercetare.


Articole înrudite