03 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Pe scurt despre cel mai mare animal terestru
Pe scurt despre cel mai mare animal terestru

O mică privire asupra unui animal emblematic şi fascinant, simbol al Africii. În acest articol, vă prezentăm 10 fapte uimitoare despre elefanţi. Să-i dăm drumul!
1. Elefanţii pot înota! Nu numai că elefanţii pot înota folosind trunchiul lor ca un tubă, dar plămânii lor sunt proiectaţi să reziste presiunilor care ar provoca colapsul pulmonar la oameni. Acest lucru se datorează faptului că plămânii lor conţin straturi dense de ţesut fibros care le permit să regleze presiunea aerului şi apei.
2. Îşi folosesc urechile pentru a-şi regla temperatura! Elefanţii au urechi mari şi subţiri, care sunt dotate cu o reţea complicată de vase de sânge care îi ajută să-şi regleze temperatura. Sângele circulă abundent în urechile lor, ceea ce le permite să se răcorească în climatul tropical al Africii - motiv pentru care sunt adesea văzuţi făcându-şi vânt cu pavilioanele ca la evantaie.
3. Fără prădători? Elefanţii în general nu au duşmani  naturali, deşi uneori leii omoară exemplarele mici şi slabe. Principalul risc cu care se confruntă elefanţii îl reprezintă oamenii, prin braconajul pentru colţii lor şi prin distrugerea habitatului lor natural.
4. Puii de elefant cântăresc aproximativ 90 de kilograme la naştere şi beau peste 15 litri de lapte pe zi! Masculii îşi părăsesc mamele la aproximativ 14 ani şi se alătură unor grupuri de  compuse dintr-un mascul mai în vârstă şi câţiva  tineri. Elefanţii pot trăi până la 70 de ani în sălbăticie.
5. Femeile conduc! Legăturile de familie sunt o parte importantă a vieţii unui elefant, în special cu femelele. Ei trăiesc cu puii lor în grupuri matriarhale strâns unite, numite turme. Fiecare turmă este condusă de cea mai în vârstă şi adesea cea mai mare femelă.
6. Comunicare de la distanţă! Elefanţii pot comunica la distanţe mari producând un zgomot subsonic care se transmite mai repede decât sunetul. Alţii îşi transmit semnale prin picioarele lor sensibile şi prin trompa.
7. Elefanţii suferă de arsuri solare! Elefanţii africani îşi aruncă nisip pe spate şi pe cap pentru a se proteja de soarele necruţător şi pentru a respinge muştele şi insectele. De asemenea, adulţii stau peste puii lor pentru a oferi umbră şi protecţie atunci când dorm.
8. Pot auzi cu picioarele! Un elefant african poate detecta semnale seismice prin celulele senzoriale din picioarele sale şi chiar poate auzi aceste sunete pe măsură ce vibraţiile se deplasează prin oasele picioarelor sale din faţă până la urechea medie.
9. Un creier mare! Creierul elefanţilor este un organ foarte dezvoltat, având de la  trei la patru ori dimensiunea creierului uman.
10. Perioada de gestaţie foarte lungă! La elefanţi, timpul de gestaţie este foarte lung, aproximativ 22 de luni; să ne amintim că o femeie este însărcinată nouă luni! Femelele elefanţi pot continua să aibă pui până la 50 de ani.


Articole înrudite