02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Poate fi expunerea la soare un pericol pentru animale?
Poate fi expunerea la soare un pericol pentru animale?

Riscul cancerului de piele, pielea îmbătrânită şi canicula fac ca „ungerea” cu produsele de protecţie solară să fie o parte de rutină a oricărei aventuri în aer liber.
Arsurile solare apar atunci când cele două tipuri de lumină solară, ultravioletă şi infraroşie, afectează straturile superficiale ale pielii, cu lezionarea ţesuturilor şi celulelor pielii. Pe termen scurt, arsurile solare provoacă durere, umflături şi vezicule în cazurile severe. Iar pe termen lung razele soarelui descompun structura pielii (în special fibrele de colagen) şi provoacă modificări precanceroase.
Blana animalelor de companie oferă o anumită protecţie naturală împotriva razelor dăunătoare, dar rasele de câini cu părul scurt sau rar prezintă un risc mai mare de arsuri solare. Rasele precum boxer, dalmaţian sau pitbull sunt mai susceptibile de a suferi leziuni cutanate prin expunere solară decât câinii cu blană mai lungă. De asemenea, robele deschise la culoare, cum ar fi alb şi bej, sunt mai puţin protectoare împotriva soarelui decât părul mai închis la culoare. Atât la câini, cât şi la pisici, zonele glabre (fără păr) sau cu părul tuns sunt mai vulnerabile.
Pisicile iubitoare de soare pot dezvolta uneori o afecţiune a pielii, cunoscută sub numele de dermatită solară. Dermatita solară poate evolua spre cancer de piele sub formă de tumori maligne (carcinoame cu celule scuamoase). Veterinarii diagnostică frecvent cancer de piele la pisicile albe care petrec cea mai mare parte a timpului în aer liber. Cele mai frecvente zone ale dermatitei solare sunt urechile, nasul şi zonele feţei cu blană fină.
Există mai multe tipuri diferite de cancer de piele la câini, dar carcinomul cu celule scuamoase, melanomul malign şi hemangiomul sunt tipurile legate cel mai adesea de expunerea la radiaţia solară. Potrivit oamenilor de ştiinţă, soarele poate agrava şi tulburările cutanate alergice sau autoimune.
Unele creme de protecţie pentru oameni pot fi folosite şi pentru animalul dvs. de companie, însă trebuie să alegeţi cu atenţie - mai ales dacă există şansa că prietenul tău blănos să încerce să lingă produsul dermato-cosmetic.
Calităţile unui bune creme protectoare: Spectru larg, care să protejeze atât împotriva razelor UV, cât şi împotriva razelor IR; Netoxic, fără zinc, PABA sau compuşi înrudiţi cu aspirina (numiţi salicilaţi); Fără parfum şi hipoalergenic; Uşor de aplicat.
Zonele cutanate ale animalelor care au nevoie de protecţie solară sunt: burta (abdomen inferior), nasul, urechile, axilele (sub braţ) şi în general acolo unde blana este foarte subţire.
Uneori prietenul tău blănos se poate arde de la soare în interiorul casei sau în maşină. Se pot bloca razele UV prin montarea de folii protectoare pe zonele vitrate.
Planificaţi plimbările mai lungi sau relaxarea în aer liber în afara orelor de vârf ale arsurilor solare. Căutaţi locuri de joacă umbrite.


Articole înrudite