26 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Prima parte a şedinţei Consiliului Judeţean care a avut loc miercuri după-amiază a fost una liniştită, cu mâini ridicate pentru aproape toate proiectele din ordinea de zi. Situaţia a căpătat un alt contur, însă, în momentul în care consilierii a trebuit să voteze aprobarea bugetului local al CJ. Aici, Daniela-Simona Hapeci (PP-DD) a avut de prezentat un amendament care i-a fost refuzat, iar proiectul a primit undă verde. Unul dintre motivele care au dus la prezentarea acestui amendament a fost faptul că, deşi judeţul Galaţi este format din 64 de localităţi, doar 31 sunt incluse în tabelul aferent bugetului local, iar cele 33 rămase nu apar nici în cel aferent perioadei 2014 - 2016.
„Mă gândesc: nu ar fi mai bine ca acestea să alterneze - în anul 2013 alocăm buget anumitor localităţi, iar în anii următori să alocăm şi celorlalte? Mi se pare eronat modul în care aţi gândit şi faptul că patru ani la rând, în mod consecutiv, doar 31 de localităţi beneficiază de această cotă de TVA defalcată pentru drumurile comunale. După cum ştim, noi suntem consilierii tuturor cetăţenilor şi ai tuturor localităţilor. Aş dori, dacă se poate, să faceţi o rectificare şi, măcar în previziunea anilor 2014-2016, să se regăsească şi diferenţa de localităţi”, spune Hapeci.
Amendamentul i-a fost refuzat de vicepreşedintele CJ, Cornel Hamza, care i-a ţinut locul preşedintelui Nicolae Bacalbaşa. Acesta şi-a motivat refuzul spunând că nu toate localităţile din judeţul Galaţi au drumuri comunale şi, de aceea, au primit fonduri zero. De asemenea, Hapeci a promis că va fi demarată o analiză pentru a vedea dacă într-adevăr cele 33 de localităţi care nu primesc fonduri nu au drumuri comunale.
Mai departe, Iulian Aramă (PDL) a luat cuvântul, pentru a-i ruga pe iniţiatori ca pe viitor aceste sume să fie alocate şi comunelor conduse de primari democrat liberali, lucru care nu a fost făcut până acum, deşi a mai fost evidenţiat acest aspect.
Nici proiectul care a vizat repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumei de 24.320.000 de lei din sumele defalcate din TVA nu a fost aprobat în linişte. Tot aici, Daniela Hapeci a prezentat un amendament similar cu cel precedent: „În urma analizei pe teren se demonstrează încă o dată că acordarea sumelor a fost făcută pe principii politice, neţinându-se cont de necesităţi. Solicit reanalizarea acestui proiect şi includerea tuturor localităţilor în estimările 2014-2016”, a spus consilierul.
Din partea Taniei Bogdan, unul dintre iniţiatorii proiectului, a fost prezentată explicaţia că anumite localităţi (Ţepu, Vlădeşti sau Oancea) trebuia să fie finanţate prioritar deoarece au proiecte în derulare şi, dacă nu sunt încheiate anul acesta, vor fi pierdute milioane de euro. Şi acest proiect a mers mai departe, în urma voturilor majoritare.

Articole înrudite