07 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Bogdan Ciucă, al treilea parlamentar gălăţean intrat în vizorul ANI
Bogdan Ciucă, al treilea parlamentar gălăţean intrat în vizorul ANI

Potrivit Agenţiei Naţionale de Integritate, deputatul Bogdan Ciucă ar fi încălcat regimul juridic al conflictului de interese, angajându-şi sora în funcţia de referent, în perioada 2008 - 2012, la propriul birou parlamentar. Bogdan Ciucă devine astfel al treilea parlamentar gălăţean (alături de deputaţii PSD Aurel Nechita şi Florin Pâslaru) intrat în vizorul ANI, instituţie care i-a acuzat pe cei doi social-democraţi de incompatibilitate şi, respectiv, de conflict de interese.

Potrivit unui comunicat de presă al ANI, în calitate de deputat, Bogdan Ciucă „a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care şi-a angajat sora în funcţia de referent în cadrul propriului birou parlamentar, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 70 şi art. 71 din Legea nr. 161/2003. În baza contractului civil încheiat, sora sa a obţinut venituri salariale în cuantum total de 40.956 lei”.

Totuşi, deputatul PC Bogdan Ciucă respinge acuzaţia de conflict de interese: “Toată acea sumă la care face referire ANI că ar fi însemnat venituri salariale nu a fost încasată de sora mea ci a fost donată pentru diverse cauze sociale. De altfel, acesta a şi fost condiţia la angajarea nu doar a surorii mele, ci a tututor celor care au lucrat de-a lungul anilor la biroul meu parlamentar – ca toţi banii încasaţi să fie donaţi la diverse asociaţii, pentru Combaterea Cancerului, pentru  Persoanele Hipoacuzice etc. Aşa se face că majoritatea celor care au lucrat la biroul meu parlamentar – cu două cazuri, şi nu vorbim de rude ale mele – au lucrat ca voluntari. Există documente în acest caz care atestă ceea ce spun. Ori, în această situaţie nu se mai poate vorbi de conflict de interese, întrucât angajarea în sine a unei rude nu reprezintă un conflict de interese, ci obţinerea de avantaje financiare”. Deputatul a adăugat că, în momentul în care va fi cazul, va depune acest punct de vedere la dosarul de contestare a deciziei ANI.  

 

Nechita a pierdut, Pâslaru încă se judecă

 

Deputatul gălăţean Bogdan Ciucă este doar unul din cei 32 de actuali sau foşti parlamentari (14 actuali şi 17 foşti deputaţi, precum şi un senator) pentru care ANI a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă. 

Pe site-ul său, ANI mai precizează că în perioada 2011 - 2015 au fost constatate alte 22 de cazuri de membri ai Parlamentului care şi-au angajat rudele la cabinetele parlamentare, încălcând, astfel, regimul juridic al conflictelor de interese de natură penală şi administrativă. În privinţa dosarelor de conflict de interese de natură penală, în urma sesizării PÎCCJ şi trimiterea acestora în judecată, instanţa a dispus condamnarea la închisoare cu suspendarea pedepsei şi interzicerea unor drepturi în 17 cazuri (dintre care 9 sentinţe irevocabile); referitor la conflictele de interese administrative, în 15 cazuri instanţa a confirmat prin decizii definitive şi irevocabile constatările ANI. La Galaţi, ANI a descoperit două cazuri de  încălcarea legislaţiei în privinţa incompatibilităţii şi a conflictului de interese – fostul deputat Aurel Nechita (PSD) şi actualul deputat Florin Pâslaru (PSD).

În cazul acestuia din urmă, în prezent, pe rolul instanţelor de judecată se află un dosar privind conflictul de interese. 

În cazul fostului deputat PSD Aurel Nechita, aici instanţa de judecată (Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie) deja s-a pronunţat, în februarie 2013, prin decizie irevocabilă şi definitivă, în urma căreia Nechita şi-a pierdut mandatul de parlamentar, fiind înlocuit, în urma alegerilor parţiale organizate, cu fostul inspector şcolar general al Galaţiului, Laura Marin (PSD). În urma deciziei ICCJ, Aurel Nechita nu mai poate candida la o funcţie eligibilă şi nici nu poate deţine alte funcţii sau demnităţi publice decât după 4 iunie 2016 (interdicţie pe trei ani de la încetarea mandatului).


Articole înrudite