07 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Alianţa pentru Progres, formată din PDL şi UNPR, va merge pe mâna lui Eugen Chebac, iar din partea PNÞCD va candida Ion Popa. De amintit este candidatura lui Alexandru Teodorescu, fost membru PSD, din partea PP-DD atât pentru şefia CJ Galaţi, dar şi pentru un post de consilier local. Teodorescu a reuşit să îşi păstreze mandatul de consilier judeţean după ce prefectul Paul Florea a contestat în justiţie decizia de înlocuire a acestuia cu Viorica Giurgiu. Din partea Partidului Verde va candida Pompiliu Comşa, iar Partidul Poporului-LC merge în alegeri cu Ştefan Gherasim, fostul preşedinte al Camerei Taximetriştilor Galaţi. O formaţiune mai puţin cunoscută, Partidul ProDemo, îl are candidat pentru postul de preşedinte al CJ pe Nicolae Stratulat, iar Partidul România Mare îl propune pe Marin Costel, fost director al Apă-Canal. Candidatul Partidului Ecologist pentru conducerea CJ Galaţi este Neculina Florea, Partidul Forţa Civică mergând pe mâna lui Dorin Darabă pentru funcţia de preşedinte al forului deliberativ judeţean. Surpriza a venit din partea UDMR, care a propus nu mai puţin de 46 de candidaţi pentru funcţiile de consilieri judeţeni, dar Biroul Electoral Judeţean le-a aprobat doar 43, în condiţiile în care pot fi aleşi în total 34 de consilieri judeţeni.
Candidatura lui Bacalbaşa, contestată
Nici bine nu s-a încheiat perioada pentru depunerea candidaturilor la primării şi Consiliul Judeţului, că au şi apărut primele constestaţii împotriva candidaţilor. Candidatul USL pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţului, Nicolae Bacalbaşa, deţine supremaţia la acest capitol, cu trei contestaţii. Prima dintre ele a fost depusă de PNÞCD, prin preşedintele filialei de la Galaţi, Marian Popa, celelalte două fiind formulate de Marcel Tănase şi Andrei Mihai Toth şi vizează, după câte se pare, acuzaţiile de colaborare cu Securitatea ale lui Bacalbaşa. Primele două contestaţii au fost respinse ieri ca nefondate de Tribunalul Galaţi, cea de-a treia primind termen pentru mâine, deoarece Andrei Mihai Toth nu şi-a semnat contestaţia.
Doisprezece pentru Primărie
Funcţia de primar al municipiului Galaţi rămâne în continuare extrem de râvnită, dovadă că s-au înscris 12 candidaţi în cursa electorală. Cei mai cunoscuţi sunt Marius Stan (USL), Nicuşor Ciumacenco, care candidează ca independent, şi senatorul Marius Gerard Necula (Alianţa pentru Progres). Marian Popa va candida din partea PNÞCD, iar Ene Constantin, fost şef al Protecţiei Civile Galaţi, este propunerea PP-DD. Partidul Verde merge pe mâna Lăcrămioarei Stavire, avocata Consiliului Judeţului Galaţi, Constantin Telegan candidând la aceste alegeri din partea partidului Forţa Civică, după ce la precedentele alegeri şi-a încercat norocul din partea PNG. Partidul România Mare merge în cursa electorală cu Laurenţiu Dorian Munteanu, iar Alianţa Socialistă mizează pe Cristian Mârza. Din partea Partidului Ecologist va candida Eugen Stamate, Partidul Poporului-LC vine cu Osanu Arghire, iar Partidul ProDemo o propune pe Daniela Teodora Amariţei.
Biroul Electoral Municipal urmează se se completeze zilele următoare cu reprezentanţi ai partidelor politice, prima formaţiune care şi-a desemnat propunerile fiind USL. Preşedintele Biroului Electoral Municipal, judecătoarea Rodica Arhip, ne-a declarat că, în situaţia în care vor fi prea multe propuneri venite din partea partidelor, se va trage la sorţi pentru a se stabili cine va avea reprezentanţi în această structură.


Articole înrudite