Aleşii locali au alocat, în cadrul şedinţei Consiliului Local Galaţi de luna trecută, 788.000 de lei (circa 175.000 de euro) pentru continuarea lucrărilor de construcţie/reparaţie la 20 de biserici, trei unităţi sociale ("Cantina socială şi centru de zi pentru copiii proveniţi din familii defavorizate de pe lângă Parohia Sf. Vasile cel Mare din Galaţi" - 50.000 de lei, Centru social multifuncţional - Parohia "Trei Ierarhi" - 20.000 de lei şi Casa de asistenţă socială a Parohiei "Pogorârea Sf. Duh" - Galaţi - 70.000 de lei) şi pentru realizarea de fresce din alte patru biserici. În total, suma de 788.000 de lei este repartizată prin intermediul a 27 de proiecte de hotărâri de CL.
Conform propunerilor consilierilor locali Gheorghe Bugeag (PC), Ilie Zanfir (PSD), Nicolae Viorel Trif (PDL-PNL), Carmina Liana Muşat (PSD) şi Monica Dascălu - UNPR (membri ai Comisiei 4 şi iniţiatorii acestor hotărâri), cea mai mare sumă alocată pentru construcţia unei biserici revine Bisericii Sf. Nectarie din Barboşi, care va primi de la bugetul local 90.000 de lei. Urmează, în mod descrescător: Biserica Cuvioasa Parascheva - 80.000 de lei, Biserica Grigorie Teologul - 50.000 de lei, Biserica Ioan Botezătorul - 50.000 de lei, Biserica Sf. Ana - 35.000 de lei, Biserica Întâmpinarea Domnului - 30.000 de lei, Biserica Sfânta Cruce - 30.000 de lei, Biserica Schimbarea la Faţă - 30.000 de lei, Biserica Sf Apostol Petru şi Pavel - 25.000 de lei, Biserica Sf. Gherman şi Casian - aceeaşi sumă, de 25.000 de lei, Biserica Sf. Voievod Ştefan cel Mare - 20.000 de lei, Biserica Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir - 20.000 de lei, Biserica Naşterea Domnului - 15.000 de lei, Biserica Ortodoxă Armeană - 15.000 de lei, Biserica Sfinţii Martiri Brâncoveni - 10.000 de lei. Pentru Biserica Ortodoxă de Rit Vechi Sf. Nicolae, aleşii locali au propus alocarea a 5.000 de lei, aceeaşi sumă revenind şi Bisericii Reformate, dar şi Bisericii Penticostale Emanuel. Aleşii locali au mai propus şi alocarea de: 33.000 de lei pentru realizarea unei fresce la Biserica Sfinţii Mina, Victor şi Vichentie, 15.000 de lei pentru o altă frescă, aparţinând capelei Sf. Spiridon, de la Spitalul TBC, a 10.000 de lei pentru realizarea unei fresce la Biserica Înălţarea Domnului, alţi 10.000 de lei pentru o frescă a Bisericii Bunavestire şi alocarea a 10.000 de lei pentru amenajarea curţii interioare a Bisericii Sf. Ilie.
Proteste pentru banii alocaţi
Consilierul local Victor Malinovici (ales pe lista PDL) a obiectat cu privire la suma de bani alocată bisericilor, considerând că ar fi fost mai nimerit ca finanţarea să fie direcţionată către unităţi de învăţământ sau sanitare: “Mulţumesc lui Dumnezeu că existăm pe faţa pământului, dar de aici şi până la a pune un mai mare accent pe biserică decât pe realitatea vieţii, adică să ne aplecăm mai mult asupra finanţării construcţiilor bisericilor decât la şcoli, spitale sau dispensare, mi se pare cam mult! Eu aş propune să se renunţe la nişte bani alocaţi pentru biserici şi să investească în şcoli şi spitale. În plus, nu mi se pare normal că la solicitările bisericilor scrie un leu, dar de acordat li s-a acordat doi lei!”. Obiecţiile consilierului au fost “parate” atât de consilierul local Marius Humelnicu (PSD) cât şi de primarul Marius Stan, ambii spunând că, faţă de suma alocată anul trecut bisericilor, de această dată s-a alocat chiar o sumă mai mică! “Eu spun că, atunci când toţi aleşii am votat bugetul pe 2015, a fost unul construit în mod echilibrat. În plus, faţă de perioada de acum trei ani, tot ce a însemnat investiţie pe învăţământ a crescut de 3 ori, la fel pe cultură şi pe sport. Şi biserica face parte din viaţa oamenilor. Vreau să vă informez că faţă de anii precedenţi am scăzut sumele alocate, ceea ce înseamnă că a fost destul de echilibraţi. Sunt 30 de lăcaşe de cult, iar sumele alocate sunt derizorii. A trebuit ca o sumă realativ mică să o împărţim la toată lumea”, a spus primarul Marius Stan.