04 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Pe parcursul acestui weekend au vizitat judeţul Călin Popescu Tăriceanu, liderul grupului PNL al Camerei Deputaţilor, iar de la PSD - europarlamentarele Adriana Þicău şi Rovana Plumb. Liberalul a avut vineri întâlniri cu oamenii de afaceri şi cei cu profesii liberale, la Galaţi, iar sâmbătă cu cei din Tecuci, în prealabil vizitând Lieştiul. Cele două europarlamentare au participat la o conferinţă a femeilor PSD, reunite la Galaţi din cinci judeţe.
Atât liberalul cât şi cele două social-democrate trag semnale de alarmă privind pericolul în care se află democraţia dacă PDL insistă să organizeze alegeri comasate. Tăriceanu a atras atenţia că România a organizat alegeri la termen, separate, oricât de greu de suportat ar fi fost cheltuielile: „România şi-a permis să facă alegeri la termen şi separate chiar în cele mai dificile perioade de după 1990. Dacă atunci avea capacitatea financiară să organizeze alegeri, de ce n-ar putea acum? În spatele argumentelor se ascund dorinţa şi speranţa PD de a scoate un rezultat mai bun, sprijinindu-se pe forţa aleşilor locali. O şmecherie cu care să îşi diminueze pierderile. Este un calcul greşit, care nu-i va ajuta să câştige nimic, nici măcar să-şi diminueze pierderile. În schimb, pentru democraţia românească, comasarea alegerilor este o mare pierdere şi o greşeală”. În opinia fostului premier, această greşeală, care pune în pericol democraţia, trebuie reglată de noi, în interiorul ţării. Tăriceanu a comentat că scopul comasării este menţinerea aceleiaşi puteri: „Tot ceea ce înseamnă drepturi şi libertăţi fundamentale ale individului sunt puse din ce în ce mai mult în pericol de această politică aberantă a PD, care nu urmăreşte decât perpetuarea la putere, indiferent de costuri şi de consecinţe”. Observaţi că spune PD, nu PDL, ceea ce se observă şi la alţi politiceni.
Pe de altă parte, social-democratele consideră că este nevoie de o intervenţie la nivel european pentru ca puterea să se răzgândească în privinţa comasării. Rovana Plumb a precizat că prin comasarea alegerilor se încalcă prevederile convenţiei de la Veneţia, care a fost sesizată în acest sens de către europarlamentarii români ai grupului PSD, iar aceştia primesc susţinerea familiei lor politice europene, a grupului PSE de care aparţin. Dacă Tăriceanu consideră că ar fi “jenant” pentru noi ca UE să ne oblige să respectăm regulile democraţiei în privinţa organizării alegerilor, ipoteză care s-ar putea întâmpla în ciuda preocupării privind adoptarea măsurilor de supravieţuire în faţa crizei a statelor UE, Tăriceanu a reamintit că pentru aderarea la UE am cam fost obligaţi să adoptăm anumite măsuri, precedentul implicării UE existând deja. Rovana Plumb consideră că statelor puternice europene le va păsa de încălcarea demnocraţiei în România, ca cea de a 7-a ţară (cel puţin privind dimensiunea şi nu influenţa). Rovana Plumb a precizat că există “semnale internaţionale că în România se instalează pe zi ce trece un stat totalitar”. Legat de faptul că reprezentăm cea de-a şaptea ţară europeană ca dimensiune, fostul premier al României consideră că, dacă am adopta măsuri de dezvoltare a ţării, în 20 de ani am putea deveni şi ca pondere a influenţei al şaptelea stat european, pentru a pierde ruşinosul ultim loc pe care îl ocupăm în foarte multe privinţe.
Tăriceanu avertizează că opoziţia pregăteşte o măsură de reacţie de amploare, spectaculoasă, pentru contracararea comasării alegerilor. Dacă liberalul a preferat să nu divulge care ar fi căile de atac pregătite, deputata PSD Lucreţa Roşca, ce îşi seconda colegele europarlamentare, a ţinut să menţioneze că opoziţia pregăteşte o moţiune de cenzură, bazându-se în reuşita acesteia pe absenteismul parlamentarilor PDL din ultimul timp, precum şi pe faptul că nici aceştia nu ar dori comasarea alegerilor.
Comasarea, încă un pas al PDL spre destinul ţărăniştilor
Tăriceanu apreciază că erorile PDL duc acest partid spre destinul ţărăniştilor, care din 2000 nu au mai intrat în Parlament. Tăriceanu a punctat diferenţa dintre cele două partide, PDL conducând prin strategii greşite, iar PNÞ-CD plătind în urma adoptării unor măsuri democratice, de care societatea avea nevoie. Tăriceanu a comentat că democrat-liberalii la rândul lor au devenit conştienţi că se îndreaptă spre dispariţie iar românii îi vor plecaţi. Liberalul a declarat: „Unii nutresc o speranţă care mie mi se pare de-a dreptul caraghioasă: o să facă Băsescu ceva să ne salveze în ultimul moment, o să scoată din joben probabil porumbelul. Asta nu e politică! Dacă toată speranţa partidului rezidă în ce şmecherii o să facă Băsescu, îmi pare foarte rău, cred că şi-ar merita soarta, să stea o perioadă pe tuşă, chiar în afara Parlamentului, să se răcorească. Actuala putere are în momentul de faţă două caracteristici care au mai fost întâlnite din '90 încoace, dar niciodată împreună: incompetenţa şi corupţia. Peste tot nu aud decât formula: “Când ne scăpaţi de ăştia?” Toată lumea este sătulă până peste cap de corupţia şi incompetenţa care se propagă”.


Articole înrudite