30 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cristian Dima (ALDE): Adoptarea Codului administrativ oferă României şansa de a continua pe drumul dezvoltării, al descentralizării
Cristian Dima (ALDE): Adoptarea Codului administrativ oferă României şansa de a continua pe drumul dezvoltării, al descentralizării

În această săptămână, dincolo de toate tensiunile existente la nivel politic, a trecut de votul Parlamentului un proiect de lege fundamental pentru administraţia publică din România. Codul administrativ, cel votat de Camera Deputaţilor în calitate de for decizional, reprezintă o lege gândită în spiritul legislaţiei europene, prin care se va moderniza relaţia dintre stat şi cetăţean. Însă, ceea ce e mai important e faptul că această lege va ajuta la rezolvarea mai eficientă a problemelor cetăţenilor şi comunităţilor.

Desigur, nu putem spune despre codul administrativ că este o lege perfectă, lucru pe care nu putem să îl afirmăm despre nicio lege, dar el reprezintă un important pas înainte în legislaţia administraţiei publice. Este o lege bazată pe consultarea edililor, a celor care sunt vizaţi de acest cod. Primarii sunt cei care pot aprecia cel mai pertinent o astfel de lege, ei fiind cei care fac administraţie la cel mai înalt nivel.

Codul administrativ va da respectul cuvenit primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene, şi va elimina confuziile şi suspiciunile legate de modul în care funcţionează administraţia publică.

România are de azi o lege care ne apropie mai mult de ceea ce reprezintă statul în secolul XXI. Avem un cod administrativ care va reforma substanţial relaţia dintre stat şi cetăţean. Administraţia locală din ţara noastră va deveni mai modernă, mai apropiată de cetăţean, mai eficientă în soluţionarea problemelor de zi cu zi ale oamenilor.

Acest cod administrativ votat de Camera Deputaţilor este, deopotrivă, un pas înainte pentru autonomia reală a administraţiei publice faţă de administraţia publică centrală. După votul dat de Parlament, administraţia publică va avea toate instrumentele necesare pentru a oferi un serviciu public de calitate cetăţenilor acestei ţări.

Adoptarea codului administrativ a înregistrat şi o premieră, fiind pentru prima dată când Parlamentul reuşeşte să treacă o lege care să aibă susţinerea unanimă a Asociaţiei Comunelor, Asociaţiei Oraşelor, Asociaţiei Municipiilor şi Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România. De asemenea, trebuie menţionat şi faptul că, după adoptarea acestui cod administrativ, se pun bazele viitoarelor legi ale descentralizării şi ale reorganizării administrativ-teritoriale, un deziderat pentru guvernările din ultimii ani.

Prin acest proiect putem da şansa României să continue pe drumul dezvoltării, al descentralizării. Dorinta coaliţiei de guvernare, din care face parte şi ALDE, este aceea de a eficientiza administraţia fie ea centrală sau locală.


Articole înrudite