05 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cristian Dima: Creşterea extremismului, o provocare pentru democraţie
Cristian Dima: Creşterea extremismului, o provocare pentru democraţie

În ultimii ani, peisajul politic românesc a fost martorul unei ascensiuni îngrijorătoare a extremismului şi populismului, o tendinţă care nu este izolată, ci parte a unui val mai larg care afectează întreaga Europă. Partide precum Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) şi partidul SOS, condus de controversata Diana Şoşoacă, au câştigat teren, profitând de nemulţumirile publice şi de oboseala electorală faţă de politica tradiţională. Această situaţie ridică semne de întrebare cu privire la starea de sănătate a democraţiei româneşti şi la viitorul acesteia.

AUR şi SOS se disting prin retorica lor naţionalistă, suveranistă şi adesea anti-europeană, apelând la sentimente populiste pentru a-şi construi baza de susţinere. Criticile lor constante la adresa instituţiilor democratice, atacurile împotriva minorităţilor şi respingerea valorilor liberale constituie un semnal de alarmă pentru integritatea spaţiului public şi pentru valorile democratice.

În acest context, rolul partidelor tradiţionale, cum ar fi Partidul Naţional Liberal (PNL), devine crucial. PNL, cu rădăcinile sale adânci în istoria politică a României, este chemat să joace un rol central în apărarea democraţiei şi a valorilor europene. Prin promovarea unei agende de reforme, transparenţă şi angajament faţă de Uniunea Europeană, PNL poate oferi o alternativă credibilă la narativele simpliste şi periculoase ale extremismului.

Partidele mari, de tradiţie, au responsabilitatea de a reconecta cetăţenii la procesul democratic, de a răspunde eficient la nevoile şi preocupările lor, prevenind astfel exploatarea sentimentelor de frustrare de către forţe care pun sub semnul întrebării însăşi fundamentul democraţiei. PNL, în particular, este în poziţia de a conduce acest efort, prin promovarea unei viziuni inclusive, pro-europene şi prin consolidarea statului de drept.

În faţa provocărilor aduse de ascensiunea extremismului, este esenţial ca partidele tradiţionale să demonstreze că democraţia rămâne cel mai eficient sistem de guvernare, capabil să aducă prosperitate şi stabilitate. Prin angajamentul lor faţă de valorile democratice şi prin eforturi concertate pentru a adresa cauzele profunde ale nemulţumirii publice, partidele precum PNL pot asigura că România rămâne pe calea progresului şi a integrării europene.

În timp ce extremismul şi populismul prezintă provocări serioase pentru societatea românească, există totodată şi oportunităţi pentru partidele tradiţionale de a reafirma importanţa valorilor democratice şi de a ghida ţara printr-o perioadă de incertitudine. Rolul PNL, ca partid de guvernământ, este mai important ca niciodată, întrucât România navighează prin aceste ape tulburi, căutând să-şi consolideze democraţia şi să-şi asigure un viitor prosper în familia europeană.


Articole înrudite