20 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Apariţia cât mai multor regiuni de dezvoltare este susţinută fervent în această perioadă de timp. Unul dintre vicepreşedinţii liberalilor la nivel naţional, deputatul Victor Paul Dobre, pledează pentru înfiinţarea unui număr mai mare de regiuni de dezvoltare faţă de cele actuale, între 15 şi 20. Liberalul consideră că regionalizarea este „o necesitate”, căci lipsa acestor regiuni este responsabilă în mare măsură de absorbţia redusă a fondurilor europene: „E un mijloc de a mări absorbţia şi e un lucru demonstrat. (…) În momentul de faţă dezvoltarea este a regiunilor”. Liderul liberalilor gălăţeni susţine că ar fi preferabilă regionalizarea istorică şi nu una pur tehnică. Dobre a declarat: „Noi (liberalii n.r.) considerăm că ar trebui să existe 15-20 de regiuni. În niciun caz actualele regiuni trasate geometric. Aceste regiuni să fie formate din actualele judeţe, de la 2 la 4 judeţe, fără desfiinţarea judeţelor. Dimpotrivă. Regiunea nu trebuie să fie o suprastructură, ci să preia de la Bucureşti. (…) Inclusiv putem descentraliza o serie de structuri care sunt (acum - n.r.) numai la Bucureşti”.
Liberalul consideră că regionalizarea se va putea realiza în condiţiile existenţei unui consens politic naţional, ocazie pentru Dobre de a critica actualul guvern. Deputatul a declarat: „Pentru a crea regiunile trebuie să existe un consens major (…) care necesită un consens de tipul modificării constituţiei. Dar trebuie să fie un consens real, nu cel de tipul actualului guvern, care evită dialogul şi îşi asumă totul”.
În opinia deputatului gălăţean regionalizarea va fi susţinută inclusiv de parlamentari care reprezintă judeţe mai mici - de unde vin nemulţumiri privind repartizarea fondurilor în special judeţelor mai mari – din perspectiva viitorului care va include atragerea fondurilor europene necesare realizării unor proiecte de genul dezvoltării infrastructurii rutiere, pentru care comunităţile mici nu dispun de fondurile necesare. Dobre vede regiunea ca un partener ce va sprijini financiar dezvoltarea comunităţilor prin cofinanţarea proiectelor de către autorităţile locale în parteneriat cu regiunea şi statul. Liberalul a precizat: „Chiar şi parlamentarii din judeţele mici vor sprijini apariţia regiunilor, în perspectiva accesării fondurilor europene”.
Întrebat de ce nu au realizat liberalii regionalizarea în timpul guvernării Tăriceanu, Dobre a replicat că liberalii nu aveau majoritate guvernamentală, condiţie obligatorie pentru succesul demersului.

Articole înrudite