25 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Deputatul Scarlat reclamă discriminare politică în rectificarea bugetară
Deputatul Scarlat reclamă discriminare politică în rectificarea bugetară
Deputatul PNL din Galaţi George Scarlat protestează, prin intermediul unui comunicat de presă remis pe 27 noiembrie, cu privire la sumele alocate “discreţionar”, din punctul său de vedere, anumitor comune din judeţul Galaţi, în cadrul rectificării bugetare operate pe 23 octombrie de Guvernul Ponta - ultima rectificare bugetară înainte ca premierul Victor Ponta să demisioneze şi, odată cu el, şi guvernul pe care îl conducea.
Potrivit deputatului Scarlat, “gălăţenii care nu sunt membri PSD au fost penalizaţi de fostul Guvern, care a decis că aceştia nu merită bani la rectificarea bugetară pentru dezvoltarea localităţilor! Prin alocările bugetare, locuitorii judeţului Galaţi au fost împărţiţi, ca şi în alţi ani, în cetăţeni de rangul întâi şi cetăţeni de rang secund, după apartenenţa politică a reprezentanţilor. Discriminarea pe criterii politice a ajuns şi la promovarea şi susţinerea proiectelor finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, chiar dacă beneficiarii sunt toţi cetăţeni, plătitori de taxe şi impozite”.
Scarlat îşi justifică reproşurile dând exemple de localităţi conduse de primari PSD care au primit bani la rectificarea bugetară: “Umbrăreşti a primit de la Ministerul Dezvoltării 2,8 milioane de lei pentru asfaltare (ultima tranşă a fost de 0,7 milioane de lei la ultima rectificare, iar 2,1 milioane de lei în decursul anului); Pechea a primit peste 10 milioane de lei de la Ministerul Dezvoltării pentru drumuri şi o piaţă agroalimentară; Iveşti a primit peste 1 milion de euro pe Măsura 322 „Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale” din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, plus aproximativ 12 milioane de lei conform OUG nr. 28/2013, deşi are datorii la buget de peste 4 milioane de lei; Fundeni a primit 3,5 milioane de lei pe OUG 28/2013 privind Programul Naţional de Dezvoltare Locală”. În schimb,spune Scarlat, primării conduse de liberali, precum Barcea, Drăgăneşti sau Lieşti, “au primit doar 400.000 de lei la ultima rectificare, cu mult, mult mai puţin decât comunele învecinate”. 
Scarlat se arată preocupat în special de Lieşti, „comuna din judeţul Galaţi care contribuie cu cea mai mare sumă de bani la bugetele statului”, care are nevoie de bani pentru mai multe investiţii.
 
Un protest despre care Camera Deputaţilor nu ştie
 
Din păcate, protestul deputatului PNL George Scarlat se limitează la a fi doar unul declarativ şi doar la nivel local. Asta, în ciuda faptului că parlamentarul beneficiază de pârghii legale suficiente pentru a depune interprelări pe adresa guvernului, dar şi pentru a iniţia proiecte de legi care să corijeze anumite aspecte legislative pe care acesta le-ar găsi incorecte. Totuşi, deputatul Scarlat nu a abordat şi la locul său de muncă - Camera Deputaţilor - subiectul împărţii "discreţionare" a banilor la rectificarea bugetară operată de Guvernul Ponta. Acest lucru se poate verifica accesând pagina oficială de pe site-ul Camerei Deputaţilor a parlamentarului George Scarlat. La o scurtă consultare a acestei pagini se va putea uşor remarca faptul că nici măcar una din interpelările sau luările de cuvânt ale deputatului George Scarlat în plenul Camerei Deputaţilor nu se referă la rectificarea bugetară împărţită “discreţionar” de Guvernul Ponta pe 23 octombrie.
Conform paginii de la camera Deputaţilor, de-a lungul mandatului său, Scarlat are 17 luări de cuvânt - ultima a fost făcută chiar pe 23 noiembrie, dar nu pe tema rectificării bugetare, ci pe tema reglementării pieţei produselor din sectorul agricol), 5 declaraţii politice, 6 întrebări/interpelări făcute (singura din acest an este despre reabilitarea sistemului de irigaţii pe perioada 2016-2020), 81 de propuneri legislative semnate şi de el (din care ultimele semnate pe 25 noiembrie, având diferite teme, de la taxele consulare până la diminuarea risipei alimentare) şi 14 moţiuni semnate şi de Scarlat, din care ultima, semnată în septembrie 2015 – moţiunea “Demite-l pe Ponta!”.

Articole înrudite