19 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Europarlamentarul Dan Nica, la Forumul de cooperare în regiunea Dunării: ”Avem nevoie de proiecte strategice care să contribuie la dezvoltarea regiunii”
Europarlamentarul Dan Nica, la Forumul de cooperare în regiunea Dunării: ”Avem nevoie de proiecte strategice care să contribuie la dezvoltarea regiunii”

Europarlamentarul Dan Nica, liderul grupului PSD din Parlamentul European și președintele social-democraților gălățeni, prezent, joi, la Galați, la Forumul de cooperare în regiunea Dunării, a subliniat rolul foarte important al Dunării pentru coeziunea economică și socială, precum și pentru dezvoltarea culturală a Europei și a României în particular, arătând că ”avem nevoie de proiecte strategice care să contribuie la dezvoltarea regiunii”.

”În mod simbolic, așa cum poate bine știți, acum 163 de ani (în 1856), a fost înființată prima Comisie Europeană a Dunării, cu sediul la Galați (apoi la Sulina). Comisia Europeană a Dunării a fost un organism internațional care a influențat cooperarea economică între puterile de atunci, a instituit, pentru prima dată, un regim internațional pentru protejarea navigației libere pe Dunăre și a transformat Dunărea în cale strategică de navigaţie. În momentul de față, Dunărea are un rol foarte important pentru coeziunea economică și socială, precum și pentru dezvoltarea culturală a Europei și a României în particular, dar cu siguranță acest rol trebuie mai departe fructificat atât prin oportunitatea pe care o reprezintă Strategia UE pentru regiunea Dunării, cât și prin posibilitatea de a crea sinergii cu toate celelalte politici europene”, a punctat liderul social-democrat.

Europarlamentarul Dan Nica a arătat că Strategia UE Pentru Regiunea Dunării, a doua strategie macro-regională a UE (după cea pentru Marea Baltică), adoptată în 2011, a avut un impact pozitiv asupra cooperării dintre țările și regiunile participante, prin îmbunătățirea mobilității și a interconexiunilor pe toate modurile de transport, promovarea energiei ecologice, a culturii și a turismului sustenabil și, mai ales, prin întărirea contactelor directe dintre oameni și realizarea unui grad mai mare de coeziune dintre regiunile și țările care participă la strategie.

”Atrag atenția asupra faptului că la Strategia Dunării participă 14 state dintre care 9 state membre UE (Austria, România, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Germania, Slovacia, Slovenia, Ungaria) şi 5 state non-membre UE (Bosnia-Herţegovina, Muntenegru, Serbia, Republica Moldova şi Ucraina). Și menționez acest lucru deoarece, deși creată iniţial sub imperativul „celor trei nu” – fără noi fonduri, fără noi instituţii şi fără noi reglementări – proiectele relevante pentru Strategia Dunării pot beneficia de finanțare atât din Programele operaţionale naţionale (precum Programele Operaţionale pentru Capital Uman, Capacitate Administrativă, Asistenţă Tehnică, Competitivitate etc) din Programe de Cooperare Teritorială Europeană și din Programe gestionate direct de către Comisia Europeană (HORIZON 2020/ HORIZON EUROPE (cercetare); Connecting Europe Facility; Instrumentul Financiar pentru mediu LIFE+; Programul COSME pentru creșterea competitivității IMM-urilor; Erasmus+; Creative Europe”, a explicat eurodeputatul.

Dan Nica a subliniat că este nevoie de proiecte strategice pentru dezvoltarea regiunii. ”Avem nevoie de proiecte strategice care să contribuie la dezvoltarea regiunii. În acest sens doresc să menționez Proiectul Danubius RI – Infrastructură pan-europeană în domeniul râuri-mări, condusă de România și apoi să detaliez câteva puncte legate de noul Program cadru de cercetare, Horizon Europe, al cărui raportor sunt.

Proiectul Danubius RI îşi propune să fie infrastructura de cercetare pan-europeană a cercetărilor interdisciplinare care au ca scop fundamentarea managementului integrat al acestor sisteme la nivelul întregului bazin hidrografic. Rezultatele ştiinţifice vor fundamenta soluţii de management integrat al acestor sisteme în ansamblul lor. Din bugetul total de 4.266.405 de euro,contribuția UE (Horizon 2020) pentru acest proiect a fost de 3.996.405 de euro.

Acest exemplu este important, deoarece Horizon 2020 oferă finanțare pentru cercetare și inovare pentru proiecte de colaborare multi-naționale, precum și pentru cercetători individuali și sprijină IMM-urile printr-un instrument de finanțare special”, a spus Dan Nica.

Europarlamentarul a oferit participanților la Forum detalii cu privire Horizon Europe, al cărui raportor este, program extrem de complex care îi poartă semnătura și de care s-a ocupat încă de la început.

Începând din 2021, Horizon Europe, noul Program cadru de cercetare, va avea un buget de aproximativ 100 de miliarde de euro (propunerea Comisiei) sau 120 de miliarde de euro  (propunerea Parlamentului European) pentru perioada 2021-2027. Negocierile privind bugetul vor continua în legislatura viitoare, dar deja am reușit să asigur un procent de 3,3% pentru statele numite widening, printre care și România. Ca și referință, bugetul ”widening” actual este de 0,8 %, iar în propunerea Comisiei era de 1,7%). Deci, cu cât bugetul Horizon va fi mai mare, cu atât acesta se va reflecta și în viitoarele proiecte de care va beneficia și România.

HORIZON EUROPE poate oferi soluții pentru dezvoltarea durabilă a orașelor, zonelor și regiunilor peri-urbane, integrarea transformării economiei circulare cu soluții bazate pe natură, inovații tehnologice, digitale, sociale, culturale și teritoriale, strategii de transformare economică a regiunilor în tranziție, strategii integrate de dezvoltare urbană și date. De asemenea, prin linii specifice, Horizon Europe va contribui la  consolidarea capacităților actorilor locali și regionali pentru implementarea strategiilor macroregionale și se va oferi consultanță ”la cerere” și asistență adaptată pentru statele membre, regiuni sau orașe, inclusiv printr-o rețea virtuală de platforme Science4Policy. Tot prin intermediul Horizon Europe - în PILONUL III - EUROPA INOVATOARE   - pentru a face față noului val global de inovație, UE va acorda sprijin pentru dezvoltarea și implementarea inovațiilor și a companiilor, IMM-urilor, inclusiv de tip start-up îndrăznețe în asumarea riscurilor, dar care trebuie să aducă plus valoare activităților de inovare conexe puse în aplicare de statele membre sau de regiuni individuale”, a explicat liderul social-democrat.

În perioada 11-12 aprilie 2019, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, prin Centrul de Studii Internaționale și Drepturile Omului, împreună cu Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București, organizează și găzduiește un eveniment de anvergură - Forumul pentru cooperare în regiunea Dunării - sub patronajul Ministerului de Externe, integrat în calendarul evenimentelor organizate în perioada în care România deține Președinția Consiliului Uniunii Europene. 
Forumul de dezbatere este un format de lucru și de dialog cu scopul de a căuta împreună cu reprezentanți din mediul academic, economic, social și politic cele mai bune soluții de politici publice europene pentru provocările pe care le întâmpină statele din regiune. 

 Evenimentul permite participanților să împărtășească propria expertiză şi experienţă, dar și cele mai bune practici pentru o serie de teme de interes regional (dezvoltare locală și regională, tineret, coeziune, rezilienţă, securitate energetică, securitatea mediului, participarea cetățenească, politici europene, politica de vecinătate etc.), dar și noi parteneriate și proiecte comune ce pot oferi soluții la provocările existente la nivel regional. 

Strategia UE pentru Regiunea Dunării (SUERD) este proiectul politic european lansat de România împreună cu Austria, reprezentând un instrument de cooperare a statelor din bazinul Dunării (9 state membre UE şi 5 state non-membre UE), destinat dezvoltării economice şi sociale a macro-regiunii dunărene, prin consolidarea implementării în regiune a politicilor Uniunii Europene. Mai multe detalii despre SUERD sunt disponibile la http://www.mae.ro/strategia-dunarii  sau www.danube-region.eu.


Articole înrudite