Deşi nu ar fi trebuit să fie cel mai important subiect adus în discuţie în cadrul şedinţei Consiliului Local din luna ianuarie, desemnarea unui nou viceprimar a stârnit discuţii aprinse şi controverse, care au durat circa o oră şi care s-au finalizat fără alegerea unui nou viceprimar. Mărul discordiei l-a reprezentat postul lăsar liber de conservatorul Radu Cosca, care a fost viceprimar al oraşului şi despre care s-a aflat în cadrul şedinţei că ar fi în concediu, deci nu opoate fi înlocuit, deocamdată, în opinia primarului Marius Stan dar şi a secretarului Primăriei, Radu Kovacs.
Concediu, demisie, iar concediu...
După ce joi dimineaţă primarul Stan a decis scoaterea de pe ordinea de zi a proiectelor de hotărâre de CL care prevedeau validarea mandatului de consilier local a lui Gheorghe Potîrniche, din partea PC, şi alegea unui viceprimar, la şedinţă acestea nu au mai apărut pe ordinea de zi, motiv petru care consilierul PC, Eugen Găvan, propus de PC pentru ocuparea postului de viceprimar în locul lui Radu Cosca, a cerut reintroducerea a patru proiecte pe ordinea de zi a şedinţei, afirmând că au fost scoase în mod ilegal. Eugen Găvan a adus ca argument faptul că Radu Cosca şi-ar fi depus pe 10 decembrie o cerere de concediu începând cu data de 15 decembrie, dar şi-ar fi dat demisia pe 11 decembrie, lucru care face ca demisia să să fie valabilă. Argumentele lui Eugen Găvan nu au fost acceptate de Marius Stan, care nu a dorit să reintroducă pe ordinea de zi cele 4 proiecte, acuzând faptul că unii vor să dea afară cu orice preţ un om aflat în concediu, lucru care este total ilegal. Stan a spus că demisia lui Cosca nu ar fi fost semnată de către angajator şi că nu ar avea efecte, iar în plus, Radu Cosca a mai depus joi o cerere de concediu de două zile.
„Domnul Cosca a venit joi şi a mai făcut cerere de încă două zile de concediu, pe care legal are dreptul să le ceară, ceea ce înseamnă că omul poate s-a răzgîndit. Radu Cosca figurează în concediu şi dumneavoastră văd că vreţi să-l daţi afară! El se află în concediu şi gata! Cele patru proiecte de hotărâre sunt în afara ordinii de zi, pentru că aşa mi se mare normal şi legal”, a spus Marius Stan..
Consiierul local PC Eugen Găvan l-a contrazis, afirmând că aleşii locali nu pot intra legal în concediu şi că este atribuţia CL să introducă pe ordinea de zi proiecte de hotărâre.
Secretarul a picat la mijloc în războiul politic
Viceprimarul PSD Florin Popa, liderul grupului consilierilor locali PSD, a fost de partea lui Eugen Găvan şi i-a cerut demisia secretarului CL, Radu Kovacs, pe motiv că ar fi greşit când a început demersurile legale de schimbare din funcţie a lui Radu Cosca. „Atunci când secretarul solicită USL să anunţe care este următorul supleant pe lista de consilieri, dar din eroare, neştiinţă sau din alt motiv nu a făcut nicio menţiune că respectiva nominalizare se va face după ce Radu Cosca va reveni din concediu, acesta a pus USL într-o situaţie neplăcută. O prostie, greşeală sau omisiune pe care o faci trebuie să ţi-o asumi şi îi solicit secretarului să demisioneze”.
Primarul nu a rămas dator şi a acuzat că a fost lucrat pe la spate, acuzând-l pe Florin Popa că el a semnat cele 4 proiecte de hotărâre de CL atunci când el era în concediu medical, lăsându-şi atribuţiile în seama viceprimarului. Găvan a solicitat de mai multe ori reintroducerea pe ordinea de zi a celor patru proiecte, întrebând dacă Radu Cosca a fost prezent în Primărie în perioada 11-15 decembrie, dar a primit o replică dură din partea primarului: „Consider că este o problemă a PC, pe care trebuie să şi-o rezolve în interior. Unul vrea să ia gâtul celui care este viceprimar încă în post iar celălalt încă nu doreşte! Eu zic să fim decenţi şi să nu ne amestecăm în toate porcăriile şi de faţă cu mass media. Încetaţi cu circul şi rezolvaţi-vă problema la partid. Vă rog frumos, cât mai depinde de PC, pentru că s-ar putea să nu mai depindă de PC”. Eugen Găvan nu a întîrziat şi i-a dat replica: „Acestea sunt ameninţări, domnule primar, şi nu e normal! Suntem totuşi consilieri!”.
Viceprimarul Popa şi-a adus aminte de legalitate
Deoarece nici preşedintele de şedinţă, liberalul Mihail Bucatanschi, nu a putut rezolva situaţia, mai ales după ce primarul i-a spus că introducerea pe ordinea de zi a proiectelor este o ilegalitate, în condiţiile în care proiectele figurează ca propuse de el şi, deci, are tot dreptul să le retragă, viceprimarul Florin Popa a spus că multe proiecte de hotărâre de pe ordinea de zi nu au avize, sunt cazuri în care multe sunt introduse fără cunoştinţa consilierilor, în ultima clipă şi fără a putea fi dezbătute, deci şi el va fi mai catolic decât Papa. „Deoarece eu le-am semnat, sunt de acord să nu mai fie pe ordinea de zi, având în vedere tot scandalul care a existat. Însă vă promit solemn că, la toate materialele pe care le propuneţi spre dezbaterea CL care nu întrunesc condiţiile legale, cum ar fi avize, calitatea materialelor întocmite - şi avem otova şi astăzi pe ordinea de zi - noi o să votăm împotrivă! În acest sens vă rog să scoateţi de pe ordinea de zi ultimele 4 proiecte, care nu au avize”. Acest lucru s-a întâmplat, ceea ce este normal. Dar nu este normal că asemenea situaţii au mai existat, însă Florin Popa nu a atras atenţia decât în cadrul acestei şedinţe. Cu alte cuvinte, legea e lege doar când le convine unora, în rest... cutume, practici, obişnuinţe... se găsesc motive.