18 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Interviu incomod: Senatorul Marius Humelnicu explică de ce a renunţat la mandatul de Ministru al Economiei
Interviu incomod: Senatorul Marius Humelnicu explică de ce a renunţat la mandatul de Ministru al Economiei

Pe fondul numirii senatorului PSD de Galaţi, Marius Humelnicu, la Ministerul Economiei şi renunţarea la această numire a doua zi, s-a vorbit mult în spaţiul public despre CV-ul şi experienţa profesională a acestuia. S-a discutat îndeosebi despre cariera de fotbalist, despre studii şi despre calităţile pe care ar fi trebuit să le aibă pentru a face faţă acestui portofoliu.

Reporter: Să începem cu studiile şi fotbalul...
Marius Humelnicu: Am terminat Liceul cu program sportiv din Galaţi. Apoi am absolvit Facultatea de Mecanică - Specializarea „Tehnologia Elementelor Neconvenţionale”. Am fost student timp de 5 ani pentru că aşa era atunci.
În plus, am dat examen pentru a intra la facultate, iar în primul şi în al doilea an am avut bursă de merit. Am un Master în „Drept şi Administraţie Publică Europeană” la Universitatea Danubius din Galaţi şi un Master în „Siguranţa şi Performanţele Circulaţiei Rutiere” la Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi. Sportul şi studiile universitare nu se exclud una pe alta. Chiar dacă am fost fotbalist, nu mi-am neglijat studiile.
De când mi-am încheiat cariera sportivă au trecut ani buni, timp în care am tot acumulat experienţă profesională.
Am fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii în perioada 2015-2016 şi în 2019. Contrar percepţiei unora care cred că e o funcţie de stat degeaba, această funcţie vine cu o serie întreagă de responsabilităţi. Am fost ordonator principal de credite pentru tot bugetul ministerului, adică miliarde de euro. Am răspuns la un moment dat de 18 companii, regii autonome şi autorităţi printre care unele de mare  importanţă cum ar fi CNADNR, Administraţia Porturilor Maritime Constanţa SA, Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti. Am răspuns de bugetul, execuţia bugetară, investiţii realizate din bugetul propriu, bugetul de stat, fonduri europene, împrumuturi. Când ai responsabilităţi de acest fel, nu semnezi fără să ştii despre ce este vorba, pentru că îţi asumi ceea ce faci!
Nu în ultimul rând, am fost preşedintele Comisiei tehnico-economice unde am analizat şi aprobat toate investiţiile realizate la nivelul ministerului. Am fost preşedintele Comisiei de dialog social la nivelul ministerului, care necesită de asemenea pregătire pentru că nu poţi discuta cu sindicatele fără să ştii despre ce este vorba în domeniul lor de expertiză.
Am fost numit coordonator naţional al Strategiei SUERD, Axa prioritară 1a - Căi navigabile interioare, unde am coordonat activitatea împreună cu omologul din Austria având nenumărate întâlniri cu reprezentanţii celor 14 ţări participante.
Am condus primul grup de lucru al Iniţiativei celor 3 Mări - I3M (Marea Baltică, Marea Adriatică şi Marea Neagră.
Am reprezentat România la IMO (n.r. - Organizaţia Maritimă Internaţională) în faţa celor 157 de ţări participante, unde am susţinut importanţa pregătirii personalului navigant român şi nu am ratat ocazia de a sublinia faptul că avem în lume peste 30.000 navigatori.
Din anul 2020 sunt preşedintele Comisiei de Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei din Senat, în cadrul căreia s-au dezbătut şi aprobat Strategia 5G, semnătura electronică avansată calificată, e-facturare şi va urma Codul Comunicaţiilor. De asemenea, sunt membru în comisia de Transporturi, dar şi în Comisia Românilor de Pretutindeni.

Reporter: Ce aţi făcut în perioada cât aţi fost în administraţia publică locală? Şi aici sunt reproşuri.
Marius Humelnicu: În perioada în care am fost City Manager al municipiului Galati consider că am schimbat modul de a face administraţie publică. Am atras peste 200 milioane de euro din fonduri europene prin implicare directă în acest domeniu la care Galaţiul a suferit în ultimii ani. Împreună cu echipa primăriei am demostrat că şi Galaţiul se poate situa pe un loc fruntaş în dezvoltare şi modernizare, nu doar oraşele din vestul ţării.
Am avut atribuţiuni, pe perioada în care am fost administrator public, cu coordonarea activităţii Direcţiei de investiţii, Direcţiei de lucrări publice, Direcţiei economice, Direcţiei juridice şi, bineînţeles, Direcţia de fonduri europene.

Reporter: Pentru Galaţi, ce aţi făcut concret?
Marius Humelnicu: În perioada în care am fost secretar de stat am repus Galaţiul pe harta României prin aprobarea primilor bani pentru Platforma Multimodală prin mecanismul CEF - Apelul 2, în anul 2016. Am aprobat, în anul 2019, cea mai mare investiţie de infrastructură rutieră din ultimii 30 de ani din Galaţi şi anume Varianta de Ocolire a Galaţiului (Centura mare), dar şi lansarea licitaţiei pentru Drumul Expres Galaţi - Brăila. Sunt proiecte importante pentru dezvoltarea Galaţiului şi a zonei.
Nu în ultimul rând, am lucrat la Planul de Guvernare în domeniul transporturilor, punând Galaţiul pe lista priorităţilor pentru realizarea Variantei Ocolitoare a muncipiului Galaţi, Drumul Expres Galaţi - Brăila, Drumul Transregio Galaţi - Brăila - Călăraşi - Chiciu, Platforma Multimodală - Portul Galaţi şi construirea unui aeroport în zona Galaţi - Brăila.

Reporter: Cu toate acestea, vi s-a reproşat lipsa de experienţă profesională pentru a fi numit ministru şi că nu aveţi rezultate profesionale relevante. Care a fost motivul pentru care aţi renunţat la nominalizare?
Marius Humelnicu: Imediat după nominalizarea mea, votată în Biroul Permanent şi în Consiliul Politic Național al Partidului Social Democrat au apărut în media o mulţime de informaţii false, mincinoase cum că în urmă cu 22 de ani nu mi-am apărat corect şansele în meciul în care am debutat la echipa fanion a oraşului nostru, Oţelul Galaţi. Credeţi că un debutant îşi periclita cariera sportivă chiar în primul meci important?
O altă minciună rostogolită în spaţiul public a fost legată de faptul ca am luat bacalaureatul după 6 ani de la absolvire şi multe altele. Bacalaureatul l-am luat la 18 ani, după terminarea liceului. Apoi, Facultatea de Mecanică de la Universitatea Dunărea de Jos am terminat-o în 5 ani pentru că aşa era atunci.
Aceste lucruri sunt publice, dar din păcate, este mai uşor să arunci cu noroi în activitatea unui om. Am fost fotbalist şi sunt mândru de asta. Dar asta nu înseamnă că practicarea unui sport te împiedică să înveţi şi să acumulezi experienţă şi în alt domeniu.
Practicarea unui sport poate fi baza pentru orice domeniu profesional. De aceea, sfătuiesc părinţii şi bunicii să încurajeze copiii să facă sport, indiferent că este de echipă sau individual. Sportul va organiza viaţa copilului prin respectarea unui program, îl va pregăti pentru viaţă înainte de a se lovi de greutăţi. Adolescenţilor le spun că în sport - prin faptul că te pregăteşti, învingi, pierzi, apoi iar câştigi şi iar pierzi - înveţi că important este să nu te opreşti niciodată pentru că viaţa merge mai departe. Sportul te învaţă ce este fairplay-ul! Însă mai importante decât toate sunt beneficiile majore asupra sănătăţii fizice şi psihice a copiilor.
Revenind la întrebarea dumneavoastră în legătură cu motivul renunţării la nominalizare, consider că timpul meu nu a sosit… încă!


Articole înrudite