05 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Liberalii dezaprobă absenţa gălăţenilor de la Summitul Dunării
Liberalii dezaprobă absenţa gălăţenilor de la Summitul Dunării
Liderul liberalilor gălăţeni şi-a arătat indignarea privnd absenţa autorităţilor gălăţene de la un eveniment de anvergură legat de Dunăre – Summitul Dunării – luând în considerare faptul că Galaţiul este cel mai mare port al Dunării: „Este inadmisibil să nu fim luaţi în considerare! (...) Astăzi înregistrăm un regres – nu mai existăm pe harta României şi a Europei! Galaţiul, care este cel mai mare port pe Dunăre! Nu există pe tot parcursul Dunării, de la Regensburg încoace, un port mai mare!”. Liberalul a reamintit împletirea destinului oraşului de Dunăre: la mijlocul secolului XIX, Comisia Europeană a Dunării a fost înfiinţată la Galaţi, iar Administraţia Fluvială a Dunării de Jos se află în oraşul nostru; la înfiinţarea Euroregiunii Dunărea de Jos, întâlnirea dintre preşedinţii Moldovei şi România s-a desfăşurat la Galaţi şi tot în oraşul nostru s-a semnat constituirea euroregiunii, perioadă în care Dobre ocupa fotoliul de prefect al Galaţiului.
Dobre a continuat: „Sunt neplăcut surprins că la Summitul Dunării de la Bucureşti autorităţile locale ale Galaţiului, atât numite cât şi alese, nu au fost prezente! Este un semn de desconsiderare a Galaţiului, care se manifestă peste tot!”. Liberalul apreciază că această omisiune de pe lista invitaţilor nu trebuie trecută cu vederea: „Cred că atunci când ne uită Guvernul, autorităţile locale trebuie să-i aducă aminte”.
Dobre susţine că în următorii zece ani Dunărea poate şi trebuie să joace un rol major în dezvoltarea economică a zonei, ce include atât Brăila cât şi Tulcea, motiv pentru care autorităţile locale trebuie să participe la reuniuni unde se stabilesc strategii legate de fluviu: „Una din direcţiile majore în perspectiva deceniului următor pentru Galaţi este relansarea activităţii portuare, aşa cum a fost odată. Din păcate, n-am fost la iniţiere, nu ştim dacă vom fi implicaţi”.
În afara componentei economice, apele ce înconjoară Galaţiul reprezintă şi un potenţial pericol cu care ne-am confruntat în această vară. Strategia Dunării trebuie să prevadă şi această chestiune: „Ce facem dacă mai vine o dată Dunărea mare, ce facem cu Brateşul, ce facem cu Prutul, ce facem cu malul celălalt?!”. Pentru soluţiile ce se impun, autorităţile gălăţene trebuie să fie prezente şi consultate: “Trebuie să fim acolo şi să fim luaţi în consideraţie. Nici n-am fost (prezenţi n.r.), nici n-am fost luaţi în consideraţie!”. La nivel euopean fondurile alocate pentru mediu pot fi utilizate inclusiv în strategia Dunării.
Dobre nu se va limita la poziţia prezentă consemnată de presa locală ci va continua să atragă atenţia asupra acestui subiect printr-o declaraţie pe care o va susţine în Parlament, unde Galaţiul este reprezentat şi de parlamentari gălăţeni din sfera puterii.


Articole înrudite