18 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Liberalii: nesudaţi, dar pregătiţi de guvernare naţională şi locală
Liberalii: nesudaţi, dar pregătiţi de guvernare naţională şi locală

Partidul bicefal, noul PNL, îşi declară dispoziţia de a veni la guvernare, prin diferiţi comunicatori. Între timp lucrează intens la potenţialul guvern, prin Predoiu, finalizarea programului de guvernare fiind estimat pentru finele lunii februarie. Deputatul liberal Victor Paul Dobre a declarat vineri, pe 9 ianuarie: „Ca partid suntem oricând în poziţia de a ne asuma guvernarea. Trebuie, însă, să se creeze condiţiile constituţionale. Noi, ca partid de opoziţie, ne vom face datoria, vom recurge la toate mijloacele democratice, inclusiv prin depunerea de moţiuni de cenzură, iar în sesiunea următoare vom depune, cu certitudine, o moţiune de cenzură. Dacă ea va trece, Guvernul actual cade şi apare perspectiva unei noi guvernări... Cel mai greu este un scenariu care să ducă la alegeri anticipate, pentru că România ultimilor 25 de ani a fost ţara mandatelor lungi, toţi cei aleşi şi-au dus mandatele la capăt. Totuşi, nu vom avea ezitări, dacă condiţiile constituţionale ne vor permite, să ne asumăm guvernarea”.
În plan intern liberalii vor rămâne la “conducerea bicefală la toate nivelele” până în 2017, când va avea loc congresul PNL, conform declaraţiilor lui Victor Paul Dobre. Pe de altă parte, copreşedintele judeţenei liberale, Doruleţ Resmeriţă, punctează necesitatea organizării alegerilor interne înainte de 2017, pentru ca ulterior partidul să pregătească mult mai eficient alegerile pentru a câştiga cât mai multe municipii, judeţe şi locuri în Parlament. “Eu aş prefera ca la nivel judeţean şi local alegerile să fie mai repede.”
La finele acestei luni, pe 31 ianuarie va avea loc Consiliul Naţional pentru fuziune. Propunerile de persoane care îi vor susţine în luarea deciziilor pe cei doi copreşedinţi, Blaga şi Gorghiu, vor veni din partea unei comisii formată din câte 5 persoane provenite din ambele partide componente ale noului PNL. Gălăţeanul Dobre va face parte din această comisie.
Dimensiunile noului PNL îi obligă pe liberali să câştige. Pentru Galaţi, câştigarea municipalităţii este obligatorie pentru a putea fi câştigat şi judeţul. Dobre a precizat: “Ca să câştigăm judeţul Galaţi trebuie să câştigăm neapărat municipiul (…). Dacă nu câştigăm municipiul e vina noastră”.
În plan local, conducerea bicefală asigurată de Resmeriţă şi Dobre reprezintă două modalităţi şi viziuni complet diferite de management. Pe de o parte Dobre nu s-a sfiit să le ceară colegilor să se implice prin diplomaţie, utilizând magicul “te rog”, chestiune susţinută de mai mulţi liberali, neoficial. Pe de altă parte, Resmeriţă a mărturisit că plecând din mediul privat la buget, în perioada conducerii inspectoratului şcolar “a trebuit să uit foarte repede managementul din sistem corporatist“, completând că într-un partid lucrurile stau foarte diferit faţă de o corporaţie. Este firesc, membrii unui partid se implică în mare parte benevol, oferindu-şi timpul, banii, ori alte tipuri de resurse proprii, situaţie diferită de obligativitatea unor sarcini de servici.
Rămâne de văzut dacă dimensiunea fostului PDL va impune conducerea organizaţiei judeţene sau conducerea vechiului PNL va fi acceptată de toţi liberalii gălăţeni.


Articole înrudite