29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Preşedintele PNL Crin Antonescu, aflat vineri în oraşul nostru, a subliniat ideea că demisia parlamentarilor opoziţiei cu scopul declanşării alegerilor anticipate este o ipoteză radicală. Aceasta s-ar putea aplica doar prin susţinerea societăţii civile. Dan Nica făcuse în aceeaşi zi o analiză pe această temă, în care demonstra că o asemenea strategie ar fi o eroare: “Pe temei legal, în momentul în care parlamentarii opoziţiei şi-ar da demisia, se organizează alegeri în colegiile acestora şi evident acestea ar fi câştigate, să spunem, doar de PDL. Am avea un Parlament PDL. Acest lucru nu înseamnă dizolvarea Parlamentului, ci ar însemna asumarea unei situaţii în care Parlamentul este în exclusivitate compus din parlamentarii care sprijină Guvernul. Deci nu conduce, pe Constituţie, la căderea Guvernului o asemenea ipostază”.
Antonescu a apreciat analiza lui Nica întrucât demisia în bloc a opoziţiei din Parlament în vederea demiterii Guvernului sau declanşării alegerilor anticipate nu se susţin constituţional: „Da. Are dreptate. Eu de fapt vehiculam o ipoteză, o ipoteză radicală, o ipoteză maximă. Dan Nica are dreptate. Din punctul de vedere al legii, al Constituţiei, nu sunt obligaţi să dizolve Parlamentul, să facă alegeri anticipate, sunt obligaţi să facă alegeri anticipate în colegiile din care noi am demisionat. E interesant însă dacă din punct de vedere politic şi-ar permite să aibă un Parlament monocolor, adică noi să nu mai participăm nici la acele alegeri, să cerem, susţinuţi evident şi de societaera civilă, alegeri anticipate. Pentru că, de fapt, buba este că voinţa alegătorilor din 2008 a fost viciată prin mutarea unui grup de oameni, crearea unui partid - UNPR -, chestiune pe care Traian Băsescu şi un grup de oameni de la vârful PSD au pus-o la cale şi de atunci a apărut această nouă majoritate parlamentară care a adus toate nenorocirile şi care cauţionează toate nenorocirile Guvernului. Sper şi eu să nu fie nevoie de aşa ceva, sper şi eu ca prin alte forme mai puţin radicale să putem schimba lucrurile”.
Antonescu apreciază că, puşi în situaţia de a demisona în bloc, parlamentarii opoziţie ar putea conveni asupra acestei decizii: „Eu cred că dacă nu suntem în stare de gesturi politice democratice e mai bine să nu intrăm în luptă, dar cred că da, eu vorbesc cel puţin în numele liberalilor”.
După ce s-au fript în urma unei decizii atât de radicale, ieşind de la guvernare ghiar înainte de alegeri, social democraţii şi-au învăţat lecţia prudenţei. Aşa că Nica a avansat ideea consultărilor dintre partidele opoziţiei şi politica paşilor mici: „Eu cred că este nevoie de acţiuni care să fie concertate şi noi facem acest lucru consultându-ne săptămânal cu PNL-ul în privinţa acţiunilor majore care trebuie desfăşurate în comun şi primul pas este moţiunea pe educaţie, care vrem să vedem cum se va solda”.


Articole înrudite