29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Planuri de după moţiune
Planuri de după moţiune
Opoziţia îşi menţine atitudinea faţă de actuala putere: trebuie să plece! Chiar dacă oarece tensiuni şi tonalităţi disonante de la nivelul preşedinţilor de partid arată fisuri în unitatea opoziţiei, aceştia îşi reafirmă în plan local intenţia de rămâne împreună. Astfel, par dispuşi să deruleze o întreagă strategie, pentru atingerea ţintei.

Liderul liberalilor gălăţeni Victor Paul Dobre a fost ferm: „Acest guvern trebuie să plece!” Perspectiva unui nou guvern condus de acelaşi premier este apreciată drept un fiasco de către Dobre, care are o părere „la fel de proastă ca şi despre Boc 4. Nu ar fi nimic nou.”
Din tabăra roşie, Dan Nica a declarat: „Ar trebui să plece Boc, după care cred că ar trebui să plece toţi. 85% dintre români au o părere proastă despre acest Guvern. Dacă oamenii spun că acest Guvern este prost, trebuie să plece toţi în frunte cu Boc. Luaţii pe toţi în ordine, toţi trebuie să plece”

Cu ochii spre Curtea Constituţională

Dobre consideră că membrii Curţii Constituţionale ar trebui să facă abstracţie de legăturile de partid care îi obligă să reacţioneze cu promptitudine faţă de directivele trasate de cei care i-au înscăunat şi să decidă în spiritul justiţiei. Liderul liberalilor gălăţeni a precizat: „Sper totuşi că atunci când vor judeca pe 24 iunie, o vor face ca români, ca specialişti în drept constituţional, că vor uita de partidele care i-au propus pe unii sau pe alţii.” Dobre a continuat: „Ne-au lipsit 8 voturi să treacă moţiunea, dar facem în continuare demersurile necesare pentru a opri aplicarea acestor legi pe care le considerăm aberante, de aceea am făcut sesizare la Curtea Constituţională. Revin la argumentul că pensia este un drept de proprietate şi orice fel de afectare a dreptului de proprietate este o măsură în esenţa ei anticonstituţională.”
Curtea Constituţională a fost şi motivul care a încins atât de mult spiritele parlamentarilor. Dacă liberalul Dobre a apreciat că incidentul „nu ne face cinste”, Nica a comentat că repetarea votului a fost „un abuz fără precedent, un viol al legii”. Social democratul a continuat: „După episodul acela (de joi, când un fost deputat PDL a fost ales preşedinte al C.C.), cu alegerea preşedintelui Curţii Constituţionale, aţi înţeles cu toţii care era miza: le trebuia un judecător care să vină din partea lor, ca să poată să aibă şi majoritatea pentru a judeca, în ghilimele, contestaţia pe care noi am depus-o la reducerea salariilor şi a pensiilor”. Nica s-a arătat „curios” de soluţia Curţii, întrucât „nici o ţară europeană nu a redus pensiile”.

Va urma încă o moţiune

Dobre a reafirmat disponibilitatea liberalilor de a susţine şi o a doua moţiune de cenzură, pe care o va depune PSD, singurul partid care deţine ponderea suficientă pentru o asemenea iniţiativă. Iar Nica a declarat că există o asemenea intenţie: „Avem acest lucru, după cum ştiţi noi avem dreptul la încă o moţiune de cenzură. În acest moment suntem în discuţie pe tema legii pensiilor, şi acolo, dacă principala noastră revendicare care se referă la punctul de pensie să fie la 45 din salariu nu va fi respectată, noi am luat în discuţie posibilitatea să depunem această moţiune de cenzură pe acest subiect al legii pensiilor”.

Dacă pică şi a doua moţiune?!

O asemenea perspectivă lasă loc speculaţiilor. Invitat să facă un exerciţiu de imaginaţie privind ce ar mai putea urma, Nica a precizat că vor fi continuate tot felul de acţiuni ale opoziţiei, prin care inclusiv sindicatele vor fi încurajate să îşi exprime protestele, însă în mod paşnic. „Respingem recurgerea la mijloace violente. Vrem să fim în continuare în zona democraţiei.” În acelaşi timp, Nica a negat orice fel de sprijin logistic acordat sindicatelor sau pensionarilor care intenţionează să protesteze în capitală: „Se organizează singuri”. Iar dacă şi ultima moţiune de cenzură va eşua, ar putea exista o reeditare a suspendării preşedintelui, condiţionată de încălcarea constituţiei de către preşedintele Traian Băsescu.
Între timp...

Liberalii se arată pregătiţi de guvernare

Victor Paul Dobre, din poziţia de vicepreşedinte PNL readuce în atenţie alternativa guvernării liberale, cu iz tehnocrat: „Rămâne valabilă propunerea noastră mai veche: guvern de tehnocraţi cu premier economist. (...) În cazul în care se acceptă, noi sîntem pregătiţi să ne asumăm responsabilitatea guvernării, şi cred că am face-o mult mai bine. Cu politicile noastre şi cu oamenii noştri.”

Un nou guvern Boc, imposibil de instalat

Victor Paul Dobre apreciază că puterea este prea slăbită pentru obţinerea acordului parlamentului necesar apariţiei unui nou guvern Boc. Moţiunea a arătat practic că puterea poate conta pe 197 de voturi, faţă de 230 câte i-ar trebui pentru a putea reinstala un nou guvern. Liberalul consideră că  puterea „se va feri” de o asemenea acţiune. Pe de altă parte, Nica a comentat că dacă în România, pe lângă alternativa moţiunii ar exista şi cea a „încrederii” atunci guvernul ar fi picat. Social-democratul a declarat: „Noi nu avem consultarea încrederii ca în alte ţări. Dacă ar fi existat, guvernul Boc ar fi demis.”

„S-au sabotat între ei”

Nica a comentat că eşecul guvernului Boc 4 a fost generat de către democrat liberali: „S-au sabotat între ei. L-au sabotat pe Boc. Acest guvern nu a funcţionat pentru că ei nu vor să îl asculte pe Boc, pentru că ei nu vor să funcţioneze.”


Articole înrudite