20 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
PNL: Din cei 8 candidaţi pentru primărie au mai rămas doar 5
PNL: Din cei 8 candidaţi pentru primărie au mai rămas doar 5

Pe scena Teatrului Dramatic s-a desfăşurat joi dup-amiază confruntarea dintre candidaţii liberali înscrişi pentru a fi aleşi de colegii lor să îi reprezinte în confruntarea pentru fotoliul de primar al Galaţiului.
Pe scenă s-au aflat şapte liberali: Onuţ Atanasiu, Nicuşor Ciumacenco, Cristi Gâscă, Maricel Gurzu, Violeta Nanu, George Stângă şi Ion Ştefan, care şi-au prezentat mai mult sau mai bine propria ofertă. Unii au fost plictisitori, alţii au dat cu bâta în baltă de-a dreptul, iar unii au demonstrat că măcar teoretic ar putea reprezenta o variantă de luat în considerare de către electori.
Confruntarea a fost structurată în trei părţi: prima în care fiecare candidat s-a putut prezenta în câteva minute. Cea de a doua parte a constat în răspunsurile candidaţilor la două întrebări aflate pe bileţele pe care le extrăgeau dintr-un bol. În cea de-a treia etapă, fiecare dintre candidaţi a avut la dispoziţie câte un minut pentru a adresa un mesaj de final.
Cei mai mulţi susţinători aflaţi în sală erau cei ai lui George Stângă, preşedintele tinerilor liberali. Cel mai bine pregătiţi au fost trei dintre candidaţi: Nicuşor Ciumacenco, George Stângă şi Ion Ştefan, acesta din urmă venind pregătit cu echipă de promovare, cu pliante şi afişe.
Cea mai colorată prezentare, şi nu ne referim la ţinuta în negru şi alb, ci la conţinutul ideilor enunţate şi vehemenţa discursului, care a stârnit ropote de aplauze, a fost cea a singurei femei din cursă, Violeta Nanu. Aceasta a susţinut, printre altele, reabilitarea clădirilor din oraş în culori care să aducă armonie psihicului – nuanţele alese erau într-o paletă de roşu. Ulterior, după dezbatere, candidata a adăugat că nuanţa nu era roşu, ci cărămiziu. În dezbatere, Nanu a precizat că poartă încălţăminte cu tocuri de 15 centimetri şi ar vrea să se poată plimba pe jos prin oraş. Nanu vede oraşul împărţit în 15 arondismente, iar în fiecare arondisment să se afle câte doi angajaţi ai Primăriei care să constate problemele apărute, pe care echipa de la conducerea Primăriei să le soluţioneze.
Ciumacenco îşi propune ca în primă fază, din poziţia de edil al urbei, să aibă o reuniune cu oamenii de afaceri gălăţeni pentru ca împreună să găsească soluţii de ieşire din criza economică a Galaţiului. Ideile sale au atins cam toate punctele sensibile ale oraşului, numai că discursul acestuia a fost exact opusul discursului Violetei Nanu: plat, spus pe un ton scăzut, nemobilizator.
George Stângă a susţinut promovarea unor politici sociale de susţinere a familiilor cu venituri reduse, a bătrânilor şi persoanelor cu dizabilităţi. Liberalul de 33 de ani, tată al unui copil, deocamdată, cel de-al doilea fiind aşteptat să se nască, îşi doreşte ca oraşul Galaţi să poată fi căminul copiilor săi, iar concitadinii noştri să nu mai fie nevoiţi să plece din urbe în căutarea unui trai mai bun. Ideea a fost susţinută şi de ceilalţi doi contra candidaţi redutabili: Ciumacenco şi Ion Ştefan. Stângă mai propune apariţia a noi sensuri giratorii pentru fluidizarea traficului, concomitent cu o semaforizare sincronizată. Parcările supraetajate din cartiere reprezintă o altă propunere a lui Stângă.
Ion Ştefan a susţinut crearea Metropolei Galaţi, care să includă alte 14 localităţi. O altă ofertă notabilă este crearea a 25.000 de locuri de muncă. A vorbit şi despre revitalizarea sectorului piscicol, investiţiile în infrastructură şi atragerea de fonduri europene.
Un alt contracandidat, jurist în cadrul Primăriei, Maricel Gurzu, susţine reformarea administraţiei publice locale, care să genereze eficientizarea acesteia.
Dintre cei opt candidaţi înscrişi iniţial au mai rămas în cursă cinci candidaţi. Ion Dumitru şi-a anunţat retragerea în cadrul partidului, nemaiparticipând la dezbatere, iar Onuţ Atanasiu şi Cristian Gâscă şi-au anunţat retragerea în cea de a treia etapă a confruntării. Aceştia şi-au afirmat public susţinerea pentru Nicuşor Ciumacenco. Cei cinci rămaşi în cursă se vor supune şi testului sondajului de opinie pentru ca PNL să îşi desemneze candidatul final.


Articole înrudite