19 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Nicio formaţiune politică înscrisă în cursa pentru alegerile parlamentare nu a întocmit un plan realist, coerent şi pertinent pentru redresarea economiei naţionale, este de părere preşedintele Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (PIMM) Galaţi, Marian Filimon. Şeful IMM-iştilor gălăţeni a criticat aspru partidele care visează să ajungă la guvernare, întrucât niciunul dintre acestea nu a prezentat societăţii civile măsuri concrete, argumentate şi susţinute prin care să încurajeze mediul de afaceri ori să creeze facilităţi întreprinzătorilor pentru dezvoltare.
„Ãştia sunt nebuni. Vin cu nişte aiureli încât te apucă durerea de cap. Creează 100.000 de locuri de muncă, dar nu au argumente prin care să îşi susţină aşa-zisa teorie, nu spun cum vor reuşi asta. Aşa fac la fiecare patru ani de zile, dar problema este că le şi merge. Ei tot promit, dar să vedem şi ce au făcut. Problema cu adevărat gravă nu este că nu au construit sau nu au întreţinut, ci că au distrus. Nici măcar nu au păstrat ce era”, ne-a declarat Marian Filimon.
3.000 de societăţi comerciale, pe linie moartă în 2012
Galaţiul a pierdut, anul acesta, nu mai puţin de 3.000 de societăţi comerciale. Metodele sunt aceleaşi ca în anii precedenţi: dizolvare, insolvenţă, faliment ori închideri voluntare. Pentru că nu mai pot face faţă taxelor extrem de mari percepute de statul român, în lipsa unor măsuri care să le permită să performeze, mii de afacerişti gălăţeni au preferat să pună lacătul pe uşile firmelor pe care le deţineau. Marian Filimon ne-a declarat că de vină pentru dezastrul din economia gălăţeană, respectiv cea naţională, o poartă politicienii, întrucât niciunul dintre partidele care s-au perindat la putere nu a avut grijă să creeze „un mediu economic prietenos”.
„Anul acesta am pierdut peste 100.000 de societăţi la nivel naţional. Firmele au murit din cauza mediului economic neprietenos, a grijii deloc prietenoase a guvernanţilor, din cauza taxelor şi impozitelor foarte multe şi mari, dar şi a crizei economice. În primele două trimestre am avut o creştere negativă, în trimestrul trei a fost de 0,1. Cine ştie cum va fi în trimestrul patru?! La anul vom avea vârful de returnare pentru FMI şi Banca Mondială, cu dobândă, nu altfel. Ei spun baliverne, habar nu au ce vorbesc. Lumea este ignorantă. Din păcate, crede în ei”, ne-a spus şeful IMM-iştilor gălăţeni.
Preşedintele Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii trage un semnal de alarmă întrucât mulţi dintre întreprinzătorii gălăţeni preferă să-şi mute afacerile în alte ţări sau în alte oraşe din România din cauza tratamentelor rele la care sunt supuşi de către directorii instituţiilor deconcentrate: „Mulţi vor să plece la Bucureşti din cauza controalelor pe care le au pe cap. Acolo nu au parte de un asemenea tratament. Controalele vin cu dedicaţie de la instituţiile deconcentrate, conduse de către partide. Unii s-au dus şi la Zaclău, de exemplu. Ne pleacă afaceriştii şi nimeni nu ia nicio măsură”.
Legea răspunderii pentru politicieni
Preşedintele PIMM ne-a spus că, în cazul în care va ajunge deputat, prima măsură pe care o va lua vizavi de politicieni va fi o lege a răspunderii, întrucât, susţine acesta, cei mai mulţi dintre parlamentari nu şi-au asumat răspunderea pentru faptele sau activitatea lor: „Dacă ajung în Parlament, prin redistribuire, prima lege pe care vreau să o dau este a răspunderii. Ce e aia imunitate, ce e aia inamovibilitate? Le arăt eu lor. Fiecare dintre ei trebuie să răspundă pentru munca, activitatea şi faptele sale. Vreau o lege a răspunderii pentru funcţie”.
Şeful IMM-iştilor a catalogat acţiunile formaţiunilor politice din campanie ca fiind de tip „mafiot şi banditesc”: „Sunt organizaţi în stil mafiot şi banditesc. E ca la teatrul absurd al maestrului Eugen Ionesco. Eu merg cu tineri studenţi, care mă ajută. Punem afişe, iar peste noapte dispar. Sunt singurul candidat care şi-a pus CV-ul în cutiile poştale pentru ca oamenii să ştie ce am făcut. Au echipe care rad tot. E ca în Meşterul Manole: ce zideşti azi, mâine se dărâmă. Au echipe formate din doi-trei inşi care perie toate blocurile. Au sârmuliţe cu care deschid cutiile poştale şi iau materialele contracandidaţilor. L-am văzut pe unul cu ochii mei, l-am prins”.


Articole înrudite