După executări succesive, urmate şi de plecări ale unor personalităţi importante de-a lungul ultimilor patru ani, PSD nu mai reprezintă varianta unitară, colosul incontestabil politic de la Galaţi. Chiar dacă, scriptic, marea masă a membrilor de partid nu şi-au depus demisii la sediu, figurând încă în rândurile PSD, aceştia îi vor susţine sufleteşte, dar şi în cabinele de vot, pe Eugen Chebac, Nicuşor Ciumacenco şi probabil pe Saghian, chiar dacă cei trei foşti lideri roşii enumeraţi vor candida din partea altor partide. Activişti vechi ai PSD îşi declară public susţinerea pentru Ciumacenco, spre exemplu, la alegerile pentru funcţia de primar al urbei.
Şi plecarea lui Saghian va aduce probleme PSD, acestea urmând să conteze mai mult sau mai puţin, în funcţie de partidul la care va merge fostul organizator al activităţilor din campaniile electorale de pe judeţ. Dacă se va alătura unui partid cu un bazin electoral amplu, atunci cu siguranţă mare parte dintre primarii din estul judeţului îl vor urma. Alternativa alăturării lui Saghian unui partid mic va aduce însă mai puţine pierderi PSD.
Şi la judeţ PSD şi-a pierdut majoritatea în consiliu, ceea ce pune probleme în chestiunea atribuirii proprietăţilor judeţului, pe care ceilalţi consilieri nu le mai lasă să fie atribuite conform deciziilor PSD. Dar a rămas disponibil consumul nelimitat de carburant de la nivelul judeţului, ce va putea fi folosit ca sursă în campanie. Instituţiile publice care au conduceri roşii trebuie să aducă propria contribuţie. Iar acestea ar putea fi cu uşurinţă teme de casă pentru alte instituţii publice cu abilităţi de control, care ar putea să îşi arunce câte un ochi pe contractele de achiziţii, pe contractele furnizorilor ce fac aprovizionarea la cele circa 50 de grădiniţe, dar şi la şcolile cu program afterschool. Directorii par constrânşi să accepte furnizori „de casă”, deşi produsele pe care trebuie să le accepte şi să le pună în buzunărelele copiilor drept gustări conţin foarte mulţi conservanţi şi alte chimicale ce s-au demonstrat ştiinţific a fi cancerigeni, generează dependenţă, obezitate şi slăbesc imunitatea copiilor. Însă banii trebuie să vină din toate părţile spre puşculiţele de partid!
Revenind strict la partid, doi dintre vectorii de imagine ai PSD, Florin Popa şi Claudiu Brânzan, consideră că niciuna dintre plecările din partid amintite anterior nu a afectat unitatea şi soliditatea partidului. Conform acestora, ieşiţi marţi, pe 8 martie, într-o conferinţă de presă, după o lungă perioadă de tăcere, partidul nu are probleme generate de plecările amintite.
Timpul ne va demonstra dacă PSD va reuşi să se redreseze, traversând fără incidente acest moment de vulnerabilitate ori dacă alte două partide contracandidate vor fructifica momentul de vulnerabilitate, preluând supremaţia politică la Galaţi. Cele două forţe politice care suflă în ceafa PSD, la acest moment, reprezintă dreapta: PNL (unde se reunesc foştii liberali şi foştii oameni ai preşedintelui Băsescu) şi ALDE (alcătuit din conservatorii de la PC şi liberalii din aripa Tăriceanu de la PLR).