23 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Realitatea economică a României: între părerea managerilor care activează în ţară şi avertismentele politicianiste
Realitatea economică a României: între părerea managerilor care activează în ţară şi avertismentele politicianiste

Sunt foarte multe păreri care apar în ultima perioadă cu privire la evoluţia economică a României. Zilele acestea se discută despre faptul că reprezentantul FMI pentru România dădea avertismente cu privire la evoluţia economică a ţării noastre. Este puţin straniu să primim avertismente din partea reprezentanţilor FMI, cei care în urmă cu câţiva ani recunoşteau că măsurile de austeritate propuse pentru România în perioada 2010 – 2012 au fost greşite.
”Tot aud în stânga şi în dreapta diverşi băgători de seamă care nu înţeleg domeniul economic, dar care spun că România o duce rău. Ca liberal cred că e foarte important atunci când analizăm economia şi tendinţele ei să ne uităm şi la percepţia pe care managerii din România o au asupra dinamicii economice. Din punctul meu de vedere, părerea acestora reprezintă un barometru corect asupra stării reale a economiei ţării, atât pe termen scurt, cât şi pe termen mediu. Potrivit datelor publicate la finalul lunii august de Institutul Naţional de Statistică (INS) spuneau la unison că se aşteaptă la o relativă stabilitate a numărului de salariaţi în industrie, construcţii şi servicii până în luna octombrie.
În domeniul construcţiilor percepţia integrată a managerilor este că se va înregistra o creştere moderată a volumului producţiei iar în privinţa salariaţilor din acest sector se va înregistra o creştere a numărului locurilor de muncă. În domeniul serviciilor, potrivit estimărilor managerilor, vom avea o relativă stabilitate în următoarele trei luni atât din perspectiva vânzărilor cât şi a numărului celor angajaţi în acest domeniu. În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii aşteaptă, pentru următoarele trei luni, o tendinţă de creştere importantă a activităţii economice semn al unei disponibilităţi pentru consum existente ca urmare a creşterii veniturilor populaţiei.Deasemenea ei prognozează o creştere moderată a numărului de salariaţi în domeniul de referinţă. În industria prelucrătoare, managerii preconizează, pentru următoarele trei luni, o relativă stabilitate a volumului producţiei, stabilitate ce se va regăsi şi în privinţa numărului de salariaţi. Aşa cum se poate vedea din datele INS-ului, la nivelul managerilor din România se poate observa folosirea unor cuvinte comune: stabilitate şi creştere. Din punctul acesta de vedere, putem spune că sunt premise bune pentru a avea pe mai departe creşterea economică pe care ţara noastră o înregistrează, peste previziunile instituţiilor internaţionale. Rezultatele economice din acest an vor reprezenta o platformă importantă pentru a pregăti anul 2019, atunci când va trebui să menţinem ritmul creşterii economice, în aşa fel încât să putem îmbunătăţi calitatea vieţii românilor. În mod evident, avem multe lucruri de făcut în continuare, la nivel naţional, dar şi la nivel local, pentru a menţine acest trend economic pozitiv. În ceea ce priveşte avertismentele pe care le primim din partea diverselor instituţii, ele sunt benefice atât timp cât sunt însoţite de argumente puternice”, este de părere preşedintele ALDE Galaţi, Cristian Dima.


Articole înrudite