15 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Democrat-liberalii modifică trei legi ce vizează achiziţiile publice şi accesarea fondurilor europene. Acestea privesc: modalitatea prin care se realizează exproprierea; pragul valoric ce indică atribuirea directă, negocierea directă şi licitaţia; contestarea alegerii câştigătorului contractului.
Mircea Toader, liderul grupului PDL din Camera Deputaţilor, a făcut publică modificarea legislaţiei privind achiziţiile publice şi accesarea fondurilor europene: „Problema cea mai importantă pentru relansarea economiei a fost accesarea de fonduri europene şi dezvoltarea achiziţiilor publice, iar faptul că legislaţia era destul de închistată şi existau foarte multe blocaje ne-a determinat să modificăm substanţial această legislaţie, de unde şi trei legi care practic sunt aplicabile chiar de la anul”.
Prima reglementează exproprierea în interes public. Aceasta a trecut de parlament şi se află la promulgare. Ea reglementează exproprierea în mod direct, pentru situaţiile de interes public local sau naţional. În atari situaţii dispare raportul de evaluare şi modalitatea de negociere în faza preliminară a poziţiei proprietarului. Toader a argumentat: „Legea, în esenţă, spune că odată stabilit traseul se comunică administraţiei locale, chiar dacă nu se cunoaşte cine este proprietarul, că deja pe zona respectivă este intabulat un drum sau o autostradă, nemaipermiţând vreodată cuiva să dea o autorizaţie de construire pe acel culoar. Evaluarea se va face conform Codului fiscal după grila de calcul a notarilor şi banii care sunt stabiliţi pe parcela respectivă se introduc într-un cont şi aşteaptă până când proprietarul şi-a dovedit dreptul de proprietate şi ia banii. Dacă nu îi convine suma poate merge în instanţă şi să obţină o altă valoare, dacă consideră că este nedreptăţit. Dar important este că lucrarea poate începe imediat iar pe acest principiu vom putea să deblocăm angajamentul ministrului Transporturilor de a face trei sute şi ceva de kilometri de autostradă pe an este şi este fezabil.”
Cea de-a doua modificare legislativă vizează OUG 34, privind achiziţiile publice, adusă la standarde europene. Modificările subliniate de Mircea Toader se referă la alegerea procedurilor raportat la praguri valorice astfel: până la 15.000 euro achiziţiile publice vor fi directe, „dar prin procedură transparentă ca să se cunoască cine a obţinut contractele”; până la 124.000 euro prin negociere directă; iar pentru cele până la 4,8 milioane euro prin licitaţie. Contestaţiile privind procedurile de achiziţii publice vor fi analizate de către Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor, timp în care lucrările respective vor continua. Iar dacă cineva dintre participanţii la procedurile de achiziţii publice va fi nemulţumit şi instanţa îi va da drept de câştig, atunci va primi despăgubiri din partea autorităţilor contractante sau a celui care a luat lucrarea în condiţii dubioase.
Cea de a treia reglementare prezentată de Toader vizează majorările contractelor. Conform prevederilor normative depăşirea valorilor licitate se vor limita la 10% pentru lucrările contractate de administraţia locală şi la 20% pentru lucrările de infrastructură de anvergură, de la nivel naţional. Democrat-liberalul a declarat: „Marţi se va intra în votul final şi sigur la anul aceste modificări vor intra în forţă şi astfel vom debloca foarte multe dintre investiţiile publice care sunt blocate astăzi şi vom opri şi abuzurile care s-au făcut de multe ori”.


Articole înrudite