15 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Banii mămicilor, între tăiere şi menţinere
Banii mămicilor, între tăiere şi menţinere
Deputatul Victor Paul Dobre, vicepreşedinte naţional PNL a precizat: „Şi-au propus (PDL - n.r.) şi au vehiculat în campanie electorală că vor face indemnizaţia de 200 de lei. Da? Ne-au criticat aspru în campania electorală că alocaţia pentru copiii de peste 2 ani era de 42 de lei. (…) Acuma taie indemnizaţia şi a celor de până la doi ani. E o măsură de tipul tăierii pensiilor. Pentru că femeile care nasc sunt considerate (de PDL n.a.) asistate, când statul este obligat şi la noi şi în toată lumea să le sprijine. Vorbim de natalitate, de creştere sănătoasă, de fiinţa neamului. Cred că nu folosesc cuvinte mari. Ne vom opune categoric acestei măsuri aberante.”

Vom vedea

Din tabăra oranj, liderul grupului PDL al Camerei Deputaţilor parează croşeul liberal. Mircea Toader a precizat că deocamdată situaţia nu este bătută în cuie, că decizia luată va fi una „mixtă” şi deocamdată disputa este una mediatică: „Situaţia mamelor este mai mult o dispută mediatică pentru că nu s-a luat nici un fel de decizie. Ceea ce a spus ministrul Botiş este legat de anumite măsuri care se vor lua în acel cod social pentru micşorarea cheltuielilor sociale. Nu am luat o decizie finală, ea trebuie discutată în coaliţie. Cert este că s-a constatat prin statistică faptul că multe dintre doamnele care întrerupeau pentru doi ani de zile activitatea aveau o problemă de adaptare pentru funcţie, altele voiau să plece înainte, dar nu am luat o decizie concretă despre aşa ceva. Probabil va fi o decizie mixtă prin care fiecare dintre mamele care vor să se întoarcă, să poată face acest lucru când doresc”.
Opinia personală exprimată de Mircea Toaeder este similară celei expuse de Roberta Anastase, însă împleteşte şi o notă cu iz social privind combaterea încurajării natalităţii ca sursă de venit, şi nu din dorinţa de a avea urmaşi. Liderul PDL a declarat: „Poziţia mea personală este de a avea libertatea fiecare mamă. Să-şi hotărască dacă beneficiază de această indemnizaţie, ca această indemnizaţie să nu fie folosită ca scop în sine, de a avea un venit suplimentar şi a fi acoperită într-o perioadă de criză. Ci pur şi simplu să urmărească scopul foarte clar, ca în aceasta perioadă mama să stea lângă copil. Să poată să îl crească şi să îi asigure educaţia. Părerea mea este că nu trebuie să mergem într-o extremă sau alta”.
Reamintim în acest sens intervenţia ministrului Muncii prin care Botiş propunea reducerea concediului pentru creşterea copilului, şi implicit a indemnizaţiei aferente, la 1 an.


Articole înrudite