08 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Soluţii europene, nu promisiuni electorale (IV)
Soluţii europene, nu promisiuni electorale (IV)

Locuri de muncă, spitale mai bine dotate, drumuri fără gropi ori noi parcuri, sunt doar câteva dintre promisiunile candidaţilor la primărie, indiferent de campania electorală. Niciodată nu se spune însă şi cum vor fi acestea făcute.
Dacă există cu adevărat soluţii sau sunt doar simple vorbe, am încercat să aflăm de la Nicuşor Ciumacenco (PNL), candidat la funcţia de primar.  


Reporter: Interacţiunea cu reprezentanţii primăriei a fost întotdeauna o problemă atâtpentru omul simplu, cât şi pentru cel de afaceri. Se poate schimba ceva în sensul acesta?
Nicuşor Ciumacenco: Schimbarea în bine trebuie să înceapă cu primăria însăşi. Vreau ca pentru gălăţeni să fie mai uşor să aibă acces la actele de care au nevoie. Principalele surse europene de finanţare sunt cuprinse în POCA (Programul Operaţional Capacitate Administrativă).
Cu bani din acest program, se pot informatiza serviciile oferite de primărie; mă refer, în special, la realizarea unui Sistem Informatic Integrat care să gestioneze în mod unic toate categoriile de date şi informaţii existente la nivelul administraţiei publice locale.
În spiritul transparenţei, îmi mai propun publicarea pe website-ul Primăriei a listei tuturor proprietăţilor municipalităţii şi a contractelor de închiriere pentru acestea, acolo unde este cazul.


R.: De patru ierni, gălăţeni racordaţi la sistemul de termoficare sunt lăsaţi să tremure de frig în case!
N.C.: Gălăţenii plătesc în prezent 422 de lei pentru gigacalorie (producţie + distribuţie). Preţul gigacaloriei poate ajunge la 170 lei prin investiţii şi prin transformarea punctelor termice de cartier în centrale care deservesc doar blocurile arondate; astfel, se reduc costurile şi pierderile din reţea.


R.: Nu se poate face nimic pentru accesul cetăţenilor la activitatea şi la deciziile Primăriei?
N.C.: Se pot schimba şi aici radical lucrurile. O primă soluţie se referă la  „Primării de cartier”: crearea unor ghişee unice la care să se depună documentaţii destinate instituţiilor din subordinea Primăriei sau pentru a se achita taxele şi impozitele locale. În plus, cetăţenii fiecărui cartier vor putea decide în fiecare an în ce proiect din zona lor să fie investit 1 milion de lei din banii municipalităţii; propunerile vor fi trimise Primăriei până la sfârşitul fiecărui an şi vor fi votate sau exprimate într-un sondaj de opinie doar de cetăţenii din cartierele respective. O altă soluţie se referă la comasarea tuturor instituţiilor publice din subordine într-un singur loc, odată cu înfiinţarea unui nou sediu al primăriei.


R.: Copiii lăsaţi singuri acasă de părinţii plecaţi la muncă au ajuns un adevărat fenoment social. Ce se poate face pentru ei?
N.C.: Voi folosi resursele primăriei şi pentru a oferi servicii de consiliere şi sprijin familiilor în care părinţii sunt plecaţi în străinătate. De asemenea, vor exista servicii de consiliere şi sprijin pentru familiile afectate de delicvenţă sau în care au (avut) loc abuzuri.  Voi înfiinţa clase de sprijin pentru copii cu ADHD, autism sau alte deficienţe de învăţare în cadrul centrelor de zi zonale cu servicii de tip „after school”.
În ambele cazuri, finanţarea se poate obţine prin POCU (Program Operaţional Capital Uman): există 1.047 mil. de euro pentru regiunile mai puţin dezvoltate, în care ne încadrăm şi noi. Principalul scop al proiectului este reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială.


R.: Şi bătrânii se confruntă cu probleme serioase...
N.C.: Voi înfiinţa centre de zi pentru persoanele vârstnice, pe raza fiecărui cartier. Se pot accesa prin POR 763 mil. de euro destinate dezvoltării infrastructurii sociale şi sanitare.
Ajungem aşa la o altă problemă: a personalului medical, care părăseşte Galaţiul pentru a pleca în Occident. Mă voi ocupa de acordarea de beneficii şi facilităţi medicilor performanţi, pentru a opri emigrarea acestora şi a spori profesionalismul actului medical.


R.: Ne confruntăm şi cu o criză a locuinţelor cu chirii reduse pentru tineri şi cazurile sociale.
N.C.: Soluţia acestei probleme o reprezintă sistemul public-privat: voi concesiona gratuit terenuri, aparţinând Consiliului Local, firmelor care vor asigura un număr de minim 25% locuinţe sociale din totalul celor realizate pe respectivul teren. Investiţia se poate face prin POR, sunt 763 mil. de euro destinate dezvoltării infrastructurii sociale şi sanitare.
Nu trebuie uitaţi nici cei loviţi de soartă: voi construi un centru social pentru tinerii orfani, cu vârste între 18 şi 25 de ani şi mame singure (cu copii minori), cu posibilitatea desfăşurării de activităţi în folosul comunităţii.


Articole înrudite