02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Deputatul PSD Florin Pâslaru a anunţat jurnaliştilor gălăţeni intenţiile USL de a coopta UDMR în rândurile opoziţiei: ”Există discuţii cu membri ai UDMR pentru ca partidul să părăsească barca guvernării şi să vină alături de noi, în opoziţie. Eu cred că până la sfârşitul acestei sesiuni se va întâmpla acest lucru”.
Situaţia a fost generată de proiectului legislativ prin care se va anula studiul unor materii în limba maghiară, în şcolile de stat. Pâslaru a menţionat fragilitatea majorităţii din Senat (puterea având un singur vot peste opoziţie), unde va fi decisă propunerea legislativă care a strârnit supărarea UDMR.
Deputatul gălăţean a dorit să infirme zvonurile privind o înţelegere prin care UDMR ar primi preşedinţia Senatului. Pâslaru a precizat că zvonurile i-au fost infirmate de Ponta, Năstase, Iliescu şi chiar Geoană. ”Cum putem noi să dăm poziţia a doua în stat? Nu intră în discuţie!”, a exclamat Pâslaru. Social-democratul a admis posibilitatea negocierilor privind anumite fotolii de miniştri şi de la conducerea unor instituţii: „Nu avem ce să îi dăm fiind în opoziţie, că am putea să-i dăm un minister... Sunt discuţii de culise care se poartă tot timpul. E posibil să li se dea nişte instituţii, poate un minister sau două...”.
În ceea ce priveşte doleanţele lingvistice susţinute de UDMR de-a lungul timpului, deputatul gălăţean şi-a exprimat opinia personală, care nu reflectă poziţia partidului, că studiul unor materii în limba maghiară poate fi făcută în unităţi de învăţământ private şi nu de stat. În plus, Pâslaru consideră că limba oficială şi documentele oficiale care circulă în instituţiile publice, inclusiv din judeţele Harghita şi Covasna, trebuie să fie în română şi nu în maghiară. Social-democratul a menţionat că în întreaga Uniune Europeană, pe teritoriul unui stat membru, în instituţiile publice limba utilizată este cea declarată limba statului respectiv. În consecinţă, situaţia trebuie să fie similară şi pe teritoriul ţării noastre, unde limba naţională este româna.

Articole înrudite