02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
În 2012 vom avea alegeri locale şi de mai multe luni în plan local se agită spiritele pentru desemnarea candidaţilor la Primăria Galaţi. Partidele fac analize peste analize şi sondaje pentru a alege pe cine să arunce în cursă. Dumneavoastră, gălăţenilor, v-am oferit posibilitatea de a spune pe cine doriţi la Primărie şi ce aşteptaţi de la viitorul primar. Noi am contabilizat propunerile dumneavoastră şi după prima lună - campania a durat trei luni - aceste nume le-am postat pe site-ul ziarului, pentru ca opiniile să poată fi exprimate şi online.
Acum, la final de campanie, suntem în măsură să tragem câteva concluzii. În primul rând trebuie spus că nu ne-am dorit, prin această campanie, să scoatem la iveală şansele unuia sau ale altuia, aşa cum am văzut că au interpretat unii politicieni. Suntem destul de „maturi” pe piaţa media pentru a învăţa, în timp, că de multe ori nici măcar sondajele profesioniste - ceea ce am realizat noi nu a fost un sondaj, să fie clar pentru toată lumea! - nu se confirmă la vot. Ceea ce ne-am propus noi a fost să scoatem la iveală numele unor persoane care ar putea, din punctul de vedere al cititorilor noştri - pentru că lor ne-am adresat - să candideze la Primărie. Ne-am aşteptat să sosească pe adresa redacţiei propuneri de persoane mai puţin expuse pe scena politică locală dar care, în eventualitatea unei candidaturi, ar putea aduce un suflu nou. Şi când ne referim la acest suflu nou nu ne gândim la un suflu nou în Primărie neapărat, ci măcar în campanie. De ce? Pentru că s-a văzut la alegerile trecute că unul, două sau mai multe nume noi pe lista de candidaţi pot da o altă măsură şi un alt suflu competiţiei. Şi, de ce nu, cel care va deveni primar prin votul gălăţenilor poate va prelua câteva dintre ideile contracandidaţilor.
Din păcate, „oferta” a fost cam fără surprize: nume bine cunoscute, cu mici excepţii.
Ce să mai vorbim de ce vor gălăţenii, când candidaţii sunt decişi de partide? Unii politicieni chiar se autopropun şi, în funcţie de influenţa avută în partid, chiar le iese. Despre candidaţii independenţi chiar nu ştiu dacă ar trebui să mai vorbim... la ce şanse au.
Trebuie să facem totuşi câteva precizări legate de feed back-ul la această campanie. Trebuie spus că propunerile pe taloane „au luat pauză” după doar trei-patru săptămâni. Atunci au fost propuşi Nicuşor Ciumacenco,
Constantin Telegan, Marius Stan, Eugen Durbacă, Marius Necula, Dumitru Nicolae şi Victor Paul Dobre. Exact în această ordine au venit propunerile la redacţie, nu e vorba de un clasament! Apoi au început să vină comentarii pe mail. Printre acestea, şi o propunere pentru Pompiliu Comşa. Acum câteva săptămâni a mai venit o propunere, făcută pe trei taloane depuse de persoane diferite, pentru Vasile Panţuş. Vineri, în ultima zi în care s-au strâns propunerile, am primit la redacţie o nouă propunere: Neculai Danu, de la Partidul Verde, pentru care s-au depus 60 de taloane completate de persoane diferite. Cam asta e tot: 10 nume, aproape toate din spectrul politic local, unii foarte cunoscuţi, alţii de care nu ştie prea multă lume.
După cum se ştie, PSD, PC şi PNL vor avea un candidat unic, al USL. Mai durează până vom şti numele acestuia. Ştim însă între cine se dă bătălia: Nicuşor Ciumacenco, Eugen Durbacă şi Marius Stan. PDL nu a anunţat candidatul, dar Marius Necula s-a oferit. Þărăniştii vor mege, probabil, cu şeful lor, Constantin Telegan. Partidul Verde, UNPR, partidul lui Dan Diaconescu... vom vedea ce vor face.
La anul pe vremea asta suntem în campanie electorală. Unii deja au început campania... Asta ne face să trecem la alt aspect al campaniei noastre: cele două luni în care propunerile venite în prima lună au fost postate pe site. Ei bine, unii dintre domnii ale căror nume au fost trecute acolo au demonstrat că sunt foarte hotărâţi să candideze şi chiar să câştige. Au deja echipe de „click-uitori” şi de internauţi care să posteze mesaje, să trimită mail-uri... Vom vedea ce succes vor avea în alegeri, pentru că mii de voturi date de propria echipă la un sondaj de pe un site nu înseamnă voturi în campanie. Atenţie, nu vă îmbătaţi cu apă rece, domnilor politicieni! Linguşitori sunt cât lumea. E mai greu când trebuie să faci dovada propriilor puteri şi capacităţi.
Dacă vi se par prea dure cele spuse mai sus, atunci am să explic: am urmărit cu interes ce se întâmplă pe site şi am văzut cum peste noapte, în decurs de câteva ore, apăreau sute de voturi pentru o persoană. Nu dura mult şi intrau în acţiune „click-uitorii” altuia. Urma o pauză ce o zi-două şi apoi o luau de la capăt. Cum de pe un IP nu se putea vota decât o singură dată, deducem că unii politicieni şi-au activat deja armata de campanie. Bravo lor, ce să zicem... dau dovadă de o determinare şi o capacitate de acţiune care ar putea să le aducă succesul. Pentru asta, însă, trebuie să demonstreze şi faptul că ştiu ce îi trebuie Galaţiului, că vor să facă treabă... Şi trebuie să convingă electoratul.
Cât priveşte problemele ridicate de cititori şi pe care doresc să le expună candidaţilor, nu am identificat chestiuni ieşite din comun. Sunt probleme pe care le ştim cu toţii şi pe care le vom dezbate pe larg în perioada următoare.
Încheiem această campanie de presă cu speranţa că politicienii au înţeles că o campanie electorală de o lună nu e suficientă. Ar fi cazul să demonstreze că sunt pregătiţi de luptă chiar azi. O luptă de idei, desigur. Noi, ziariştii, le vom da teme de discuţii, îi vom testa, iar la vot se va vedea cine s-a pregătit. Vor urma 12 luni interesante.
Vineri, când am tras linie finală acestei campanii, am concluzionat: 10 propuneri. În această săptămână vom veni cu amănunte despre cititorul căruia îi vom înlesni o întrevedere cu cel pe care l-a propus pentru Primărie.

Articole înrudite