16 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Legea Ciucă a primit modificări astfel încât penalităţile la plata întreţinerii anulate persoanelor cu venituri de până în 1.000 de lei pe cap de membru de familie să fie aplicate şi furnizorilor, până la lanţul final. De exemplu, în cazul Galaţiului, de la asociaţia de proprietari/locatari, la Apaterm, Electrocentrale, etc. Completarea legii prevede şi prelungirea cu încă un an a efectelor Legii Ciucă, din momentul publicării legii în Monitorul Oficial, astfel încât persoanele cu venituri mici din oraşele în care nu a fost aplicată legea anterioară să îşi poată achita datoria de bază, beneficiind de ştergerea penalităţilor. Însă completarea legii prevede şi sancţiuni pentru neaplicarea ei, cuprinse între 10-100 de milioane, precum şi documentele justificative pe care trebuie să le aducă beneficiarul. În acest mod vor fi anulate tentativele de descurajare ale beneficiarilor: fiecare furnizor sau asociaţiile încercaseră să ceară cât mai multe documente la dosar, pentru ca oamenii să nu mai completeze dosarele respective. În plus, furnizorul nu va mai putea sista furnizarea căldurii ori apei colectiv, ci doar individual, şi în baza unei hotărâri judecătoreşti. „Prevederea e trecută şi în Cod (Civil - n.r.) şi în alte acte normative. De acum încolo vor trebui să taie serviciul respectiv doar rău-platnicului”, a precizat deputatul conservator Bogdan Ciucă.
Întrebat dacă situaţia aceasta va crea un precedent în minţile românilor săraci, astfel încât peste 5, 7 sau 10 ani, atunci când vor acumula aceleaşi datorii uriaşe prin cumulul datoriei de bază şi al penalităţilor ce se vor aplica, în conformitate cu hotărârile locale, Ciucă a recomandat românilor să nu meargă pe acest raţionament: „Să nu se gândească vreun român că legea asta va funcţiona tot timpul!”. Apoi a argumentat: „Este o lege excepţională care a venit într-un moment excepţional. Săracii sunt cei mai afectaţi de criză. (...) Rolul statului trebuie să se vadă în momente de criză. Când e belşug oamenii ştiu să îşi gestioneze banii.” Conservatorul a adăugat că furnizorii care au aplicat Legea 75/2010 au putut să investească în modernizare, retehnologizare, nu au intrat în faliment, şi nu au recurs la concedieri ca în cazul Apaterm-ului de la Galaţi; iar oamenii au reuşit să scape de temerea că îşi vor pierde casele în instanţă din cauza restanţelor la întreţinere.
Completările legii Ciucă au fost adoptate de Senat, şi urmează să fie dezbătute în circa două săptămâni (conform estimărilor conservatorului) în Camera Deputaţilor, decizională în acest caz.
În plan local, dacă va fi adoptat noul proiect legislativ, Apaterm - aflată la un pas de faliment - va putea beneficia la rândul său de ştergerea datoriilor acumulate din penalităţi la furnizorul său direct, Electrocentrale, şi aceasta, la rândul său, mai departe, în lanţ.


Articole înrudite