29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Deputatul Bogdan Ciucă a apreciat drept „înţeleaptă” decizia Curţii Constituţionale privind Legea educaţiei, întrucât a crescut credibilitatea instituţiei. Ciucă a adăugat că în forma asumată de guvern legea punea în pericol independenţa educaţiei, şi a dezaprobat prevederile pentru minorităţi. Conservatorul a declarat: „Proiectul, cel puţin în forma în care a intrat pentru asumare, deschide uşile larg politicului în zona academică, universitară, şi în zona învăţământului în general, atâta vreme cât directorii angajează, iar rectorii trebuie să aibă contractul cu ministrul. Eu cred că independenţa educaţiei şi a învăţământului universitar este pusă serios în pericol, ca să nu mai vorbesc de ciudăţenia periculoasă de a se preda în România istoria şi geografia României într-o altă limbă decât cea română, iar limba română să fie considerată în curiculă ca fiind o limbă străină”.

Liberalii îşi vor susţine în continuare propunerile

Deputatul Victor Paul Dobre a declarat: „Salutăm decizia Curţii Constituţionale, o decizie corectă, şi credem că prin decizia ei Curtea a restabilit rolul Parlamentului ca for legislativ al ţării. O lege de importanţa celei a educaţiei nu poate fi trecută prin asumare. Toate legile care au trecut pe asumare de-a lungul vremurilor s-a constat că aveau foarte multe hibe”. Dobre a adăugat că liberalii îşi vor susţine în continuare amendamentele: „Vom continua să ne batem pe legea educatiei în Parlament în special pe două probleme importante: autonomia universitară, care trebuie respectată, şi asigurarea condiţiilor ca învăţământul să aibă resurse şi umane şi materiale suficiente, ceea ce prevederile acestei legi, aşa cum au plecat de la guvern, nu prea îi permit”.
În plus, Dobre consideră că experienţa senatorilor din Comisia de învăţământ, şi continuarea lucrărilor pe această lege la Senat va genera „până la urmă o lege bună”.

Efectele politice ale deciziei Curţii

Ciucă apreciază că în această poveste UDMR a fost păcălit: „Din punct de vedere politic sunt două variante: Ori Guvernul nu şi-a dat seama că e neconstituţioanală, sperând să obţină o decizie a Curţii care să îi avantajeze şi au luat-o cam pe alandala, blocaţi în interesul acesta politic, sau s-ar putea să fie o găselniţă, şmecheră şi isteaţă, de a ţine UDMR-ul alături de ei promiţându-i că îşi asumă răspunderea pe legea educaţiei, dar ştiind că această lege va fi respinsă de Curte”.
Victor Paul Dobre a fost tranşant pe acest subiect: „Din punctul meu de vedere toţi sunt o pacoste şi ar trebui să plece!”.


Articole înrudite