09 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
VIDEO: Europarlamentarul PSD Dan Nica, intervenţie în Parlamentul European pentru Combinatul de la Galaţi
VIDEO: Europarlamentarul PSD Dan Nica, intervenţie în Parlamentul European pentru Combinatul de la Galaţi

Europarlamentarul PSD Dan Nica a luat la întrebări comisarul european responsabil de competivitate, Margrethe Vestager, în privinţa viitorului Combinatului Siderurgic de la Galaţi, având în vedere că în ultima perioadă oficialii Comisiei Europene nu au mai pus pe tapet subiectul ArcelorMittal.

„Aş vrea să mă refer la un caz pe care, cu siguranţă, îl cunoaşteţi foarte bine şi anume Combinatul Siderurgic de la Galaţi. Eu sunt din Galaţi. Şi acolo zeci de mii de oameni depind în fiecare zi de ceea ce se întâmplă cu acest combinat, dacă cei mici au cu ce să meargă la şcoală, dacă familiile lor au ce să manânce, totul depinde de acest combinat. Acum câteva luni de zile, când aţi anunţat pachetul de remedii, am salutat şi am mers la Galaţi şi le-am explicat oamenilor că dumneavoastră şi Comisia Europeană vă preocupaţi ca să existe un mecanism de certitudine din partea celui care va veni să cumpere combinatul de la Galaţi, în sensul existenţei combinatului şi, aşa cum aţi declarat dumneavoastră, că se va crea un pol puternic de competiţie pentru Arcelor Mittal, că închiderea acestuia sau astfel de măsuri sunt excluse şi că veţi veghea ca să existe un mecanism de transparenţă în ceea ce priveşte această tranzacţie, parte a pachetului de remedii pe care l-aţi impus lui Arcelor Mittal. Din păcate, în ultima perioadă nu mai auzim aceleaşi lucruri nici din partea dumneavoastră nici din partea Comisiei Europene şi aş dori ca astăzi să reiteraţi acest angajament pentru transparenţă pe care l-aţi afirmat şi că această tranzacţieva fi supervizată astfel încât nici un aranjament care nu are legătură cu competiţia europeană pe piaţa oţelului să nu poate să aibă loc. Şi, în acelaşi timp, să impuneţi acele condiţii care înseamnă că acela care vine este cieva care doreşte să dezvolte capacitatea de producţie, să devină un competitor serios pe piaţa oţelului, astfel încât să devină un competitor real la concentrarea economică pe care o are Arcelor Mittal în Europa, ca urmarea a achiziţiei Combinatului Siderurgic de la Ilva. Acest apel la transparenţă şi la un angajament că aceste lucruri sunt supervizate atât de dumneavoastră cât şi de comisia de concurenţă sunt lucruri aşteptate de o ţară întreagă. Acest apel către transparenţă şi o supervizare din partea dumneavoastră vor face şi pentru dumneavoastră şi pentru Comisia Europeană să confirme ceea ce cu toţii aşteptăm, transparenţă şi profesionalismul de care aţi dat dovadă întotdeauna şi care vrem să se afirme şi de această dată. Vă mulţumesc, doamnă Comisar!”, a afirmat Dan Nica în intervenţia sa.

„O uzină închisă nu e deloc competitivă”

Comisarul Margrethe Vestager a avut un răspuns tranşant, dând asigurări că se fac eforturi pentru a găsi calea ca siderurgia de la Galaţi să rămână activă şi profitabilă.

„În ceea ce priveşte combinatul de la Galaţi, îmi face plăcere să repet acest lucru, pentru că este foarte important ca lumea să înţeleagă acest mesaj clar. Avem un obiectiv comun aici: pentru noi nu e deloc bine dacă o uzină se închide. O uzină închisă nu e deloc competitivă. Concurenţă există doar dacă e şi un spirit competitiv. Dacă există investiţii şi în producţie şi în forţa de vânzări şi în extindere şi în a fi relevant pe piaţă. Şi de aceea, când se propune într-o fuziune o împărţire a activelor pentru noi important este cumpărătorul. Într-o serie de industrii nu poate apărea un cumpărător care are doar bani, trebuie să fie cineva care cunoaşte domeniul. Altfel ar fi foarte dificil ca lucrurile să meargă fără întrerupere şi ca afacerea să continue şi să fie puternică. De aceea facem astfel de eforturi, pentru a aproba vânzătorii, pentru a aduce laolaltă oamenii potriviţi astfel încât compania să rămână competitivă şi după fuziune. Sunt de acord cu ceea ce spuneţi despre domeniul producţiei de oţel din Europa. Sunt provocări mari şi în situaţia actuală acest sector este un sector bun, este un sector care nu se bazează pe faptul că facturile le sunt plătite de către contribuabili. E competitiv, e inovator, comparându-l cu alte locuri de pe piaţa globală. Ce aş mai vrea să facem împreună este ca mecanismul de apărare anti-dumping să fie mai rapid, mai puternic, astfel încât să poată fi folosit atunci când constatăm că nu este corectă competiţia. Avem 37 de măsuri în vigoare, măsuri anti-dumping, şi vrem ca autorităţile să poată fi mai rapide în astfel de cazuri, să ne putem mişca mai repede decât până acum, să ne asigurăm că facem treaba cum trebuie. Sper că putem transmite acest mesaj mai departe, pentru că este necesar ca să spunem companiilor că dacă se confruntă cu o competitivitate neloială putem acţiona, iar dacă este o competitivitate loială atunci trebuie să lupte. Dacă există probleme, suntem acolo pentru a ajuta!”, a răspuns comisarul Margrethe Vestager.


Articole înrudite